#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Desmopressin je lékem první volby u primární noční enurézy

9. 1. 2015

Primární noční enuréza je provázena pocitem studu, sociálními, emočními a praktickými problémy. I přes její vysokou prevalenci nejsou pediatři s její diagnostikou a léčbou dostatečně seznámeni. Proto byla v roce 2012 vytvořena Praktická konsenzuální doporučení pro diagnostiku a léčbu enurézy. Lékem první volby v léčbě primární noční enurézy je desmopressin, který snižuje objem moči vytvořené v noci.

Jak uvádějí uvedená doporučení, po odebrání podrobné anamnézy, vyloučení problémů během dne a průvodních chorob, může být stanovena diagnóza monosymptomatické noční enurézy, kterou lze účinně léčit. Ostatní formy jsou závažnějším stavem a často vyžadují odeslání do specializovaného centra.

Dle závěrů ICI (International Consultation on Inocontinence) z roku 2009 je u pacientů s primární noční enurézou lékem první volby s úrovní důkazů A desmopressin. Je to syntetický analog arginin vazopresinu, přirozeného antidiuretického hormonu. Jedním z jeho hlavních účinků je koncentrace a snížení objemu moči tvořené v noci.

Je dostupný v tabletách v dávce 0,2–0,6 mg nebo jako rychle rozpustný orální lyofilizát, který se rychle rozpouští v ústech a nemusí se zapíjet. Podává se sublinguálně v dávce 120 až 240 μg/den. Příjem tekutin je nutno 1 hodinu před a 8 hodin po podání desmopressinu omezit z důvodu podpory koncentrační kapacity a prevence hyponatrémie. Užívá se 1 hodinu před posledním vymočením před spaním každý den (působí 7–11 hodin) a pro dosažení účinnosti je nutná plná adherence. I když účinkuje okamžitě, měla by být iniciální délka léčby 2–6 týdnů, aby se zajistil antidiuretický efekt. Ve chvíli, kdy je dosaženo dostatečného zlepšení stavu, měla by léčba pokračovat ještě 3 měsíce. Poté se v léčbě dělají přestávky, aby se zjistilo, zda již problém odezněl. Pokud se dítě znovu pomočuje, v léčbě se pokračuje. Strukturované vysazování medikace snižuje riziko relapsu. Pokud není účinnost dostatečná, lze zvýšit dávku nebo odeslat dítě ke specialistovi.

Desmopressin je dobře snášený, ovšem rodinu je nutné důrazně edukovat o striktním dodržování restrikce příjmu tekutin z důvodu vzácné možnosti rozvoje hyponatrémie/intoxikace vodou, projevující se bolestí hlavy, nauzeou a zvracením. Rodina sama nesmí zvyšovat dávku. Desmopressin je indikován také u nykturie dospělých a akutní centrální polyurie.

(zza)

Zdroj: Vande Walle J., Rittig S., Bauer S., et al. Practical consensus guidelines for the management of enuresis. Eur J Pediatr. Jun 2012; 171 (6): 971–983. Published online Feb 24, 2012. 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Nykturie
Autoři: MUDr. Milan Hrubý

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#