#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 4: 149
Category: Editorial


Komplexní pojetí geriatrie představuje v dnešní době výsadu, která nám dovoluje pojmout nemocného holisticky. To znamená s chorobami, které jsou podrobně diferencovány dle moderních guidelines, ale přesto mají svou složitou modifikaci danou atypickým průběhem, komorbiditami či zastřením typických známek klinických projevů. Polymorbidní pacient nás z různých úhlů pohledu vede k zamyšlení nad tématy medicínskými i sociálními. To vyžaduje rozšíření obvyklé diferenciální diagnostiky nejen o naše zkušenosti, ale také o medicínskou intuici. V tomto čísle předkládáme dvě kazuistiky, které ilustrují nezbytnost širších úvah nad aktuálními problémy pacienta.

Geriatr je nucen se orientovat i v oblastech přesahujících základní medicínskou problematiku seniorského věku a vnímat problémy v souvislostech geriatrických syndromů a geriatrické křehkosti. V péči o seniory nelze zapomenout na význam kognitivních funkcí a možnosti jejich zhodnocení. Podrobněji se tématu věnuje publikovaná pilotní studie mini Cog v české populaci dospělých. Geriatrickým syndromům se věnuje článek Mgr. Obšilové, popisující vztahy mezi diabetem mellitem a geriatrickými syndromy. Přehledně jsou zde uvedeny výsledky zahraničních studií. Profesor Weber prezentuje v čísle zajímavou retrospektivní kohortní studii: Obezita a diabetes – trajektorie výskytu u akutně hospitalizovaných seniorů a dynamika jejich změn během 27 let.

Geriatrická křehkost je již nyní vnímána jako propojující parametr rizikovosti seniora jak v oborech akutní medicíny včetně operačních oborů, tak v oblasti následné i dlouhodobé péče a sociálního zajištění. Možnost ovlivnění jednotlivých komponent geriatrické křehkosti posouvá seniora do jiného funkčního věku a zvyšuje jeho potenciál zdraví a šanci překonat nadcházející potíže.

Do aktuálního čísla jsme pro vás připravili i sdělení týkající se přínosu suplementace karnosinu a β-alaninu v seniorském věku. Ze zkušeností s polymorbidně nemocnými víme, jak složitá je cesta k účelné a individuální farmakoterapii – tzv. zlatá střední cesta, jejímž cílem je bezpečná léčba s minimem nežádoucích účinků a eliminace interakcí. Uvedené problematice se věnuje sdělení MUDr. Skladané, hodnotící efekt opioidních analgetik v léčbě bolesti u geriatrických pacientů.

Získat naději na dožití se dlouhého věku ve zdraví a dobré fyzické kondici, bez závislosti na pomoci druhé osoby je oblastí preventivní gerontologie, která je rovněž v našem časopise zmíněna. Obyvatelé České republiky se dožívají delšího věku, ale v nemoci a disabilitě. S pomocí preventivních postupů a aktivací vlastních sil seniora můžeme přispět k lepšímu zdraví naší stárnoucí populace a snížit negativní dopady stávající reality. Pomoci může i efektivní management péče o seniory.

Významnou osobností české geriatrie je nepochybně již zmíněný prof. MUDr. Pavel Weber, CSc., kterého si osobně velmi vážím a s radostí mu předávám v rámci editorialu slovo.

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D.

Zástupce přednost y pro LP geriatrie

Fakultní nemocnice Olomouc


Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#