#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Čes-slov Neonat 2023; 29 (1): 4.
Category: Editorial


Vážené kolegyne, vážení kolegovia,

novorodenecké obdobie je z hľadiska výskytu mnohých neurologických ochorení najrizikovejšie v detskom veku. Napriek tomu neurologická problematika nie je v neonatológii príliš populárna. Dôvodom môže byť neistota i obavy z nepoznaného. V diagnostike i liečbe mnohých neurologických ochorení je stále veľa nejasností a otázok čakajúcich na odpovede. Patologické neurologické príznaky sa môžu vyskytnúť neočakávane aj u zdanlivo zdravého novorodenca, preto môžu byť informácie uvedené na nasledujúcich stranách prínosné pre všetkých neonatológov.

Najčastejším akútnym neurologickým stavom sú kŕče, podľa novej terminológie označované ako novorodenecké záchvaty. Ich diferenciálna diagnostika je široká a vzhľadom na riziko mortality a nepriaznivého psychomotorického vývinu vyžadujú neodkladnú liečbu. Jednou z príčin kŕčov u novorodenca sú cievne mozgové príhody. Ich incidencia je vyššia ako sa zdá, preto je potrebné na túto komplikáciu myslieť a včas indikovať zobrazovacie vyšetrenie. Hypoxicko-ischemická encefalopatia je ďalšou častou príčinou kŕčov i trvalých neurologických následkov. Hoci na liečbu stredne ťažkej a ťažkej formy sú stanovené pravidlá, v prípade miernej formy chýbajú. Mnoho nejasností sprevádza aj stanovenie diagnózy meningitídy, aj keď jej incidencia je relatívne vysoká.

Súčasťou neonatologickej starostlivosti je aj snaha o vytvorenie predpokladov pre optimálny vývin dieťaťa v budúcnosti. Potrebné je preto využívať neuroprotektívne postupy a eliminovať negatívne zážitky, medzi ktoré patrí aj bolesť sprevádzajúca diagnostické a terapeutické úkony. Pokrok v medicíne a včasná diagnostika dnes umožňujú liečiť aj ochorenia, ktoré boli donedávna neliečiteľné.

Vážení čitatelia, milí priatelia neonatológie, veríme, že problematika neurologických ochorení bude pre Vás zaujímavá a informácie budú prínosom a inšpiráciou.

S prianím všetkého dobrého

Katarína Maťašová


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

minulý ročník našeho časopisu byl prvním, který vyšel v novém formátu. Stali jsme se mezinárodním recenzovaným časopisem s reálnou ambicí indexace v relevantních medicínských databázích. Pevně věřím, že se nám to v tomto roce podaří.

Ohlasy čtenářů nás velmi těší, jsou veskrze velmi pozitivní. Přesto vás ale prosím o podněty, které by mohly vést k dalšímu zlepšování úrovně časopisu.

První letošní číslo je plně v režii kolegů ze Slovenska. Obsahuje inspirativní články týkající se kraniální morbidity novorozence. Správné pochopení, exaktní diagnostika a adekvátní léčba jsou často pro dlouhodobou prognózu dítěte to rozhodující. Slovenským kolegům velice děkujeme za precizní zpracování tohoto tématu.

Příště se můžeme těšit na soubor článků, které se budou týkat problematiky respiračního ústrojí. Garantem tohoto čísla je pan profesor MUDr. Richard Plavka, CSc.

Dovolím si ještě osobní poznámku. Spolupráce českých a slovenských neonatologů je historicky velmi dlouhá. Počítá se vlastně již od samotného začátku formování oboru neonatologie. Vždy jsme se setkávali, vyměňovali si zkušenosti, byli si vzájemnou inspirací. Pojí nás trvalé přátelství. Rád vzpomínám také na společná setkávání výborů našich odborných společností. Tato setkání byla vždy odborně velmi přínosná a i společensky neobyčejně vydařená.

Vznikem společného časopisu povýšila naše odborná spolupráce na novou úroveň – a já jsem za to velice rád.

Krásné léto všem

Martin Čihař


Labels
Neonatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#