#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Redukce albuminurie u pacientů s CKD při léčbě inhibitory RAAS je potencována diuretickou léčbou

5. 10. 2016

Skupina španělských vědců provedla prospektivní randomizovanou studii srovnávající efekt přidání spironolaktonu (25 mg denně), hydrochlorothiazidu (50 mg denně) anebo hydrochlorothiazidu (HCHTH) v kombinaci s amiloridem (50 mg + 5 mg denně) ke stávající léčbě enalaprilem u pacientů s CKD.

Redukce albuminurie

Redukce albuminurie a snižování krevního tlaku je základní strategií zpomalení progrese chronického onemocnění ledvin (CKD) a snížení kardiovaskulárního rizika nemocných. Základním lékem pacientů s CKD jsou inhibitory renin-angiotenzin-aldosteronového systému (RAAS), protože významně ovlivňují obě tyto modality. Reziduální albuminiurie (přetrvávající po dosažení maximálně tolerované dávky inhibitorů RAAS a kontroly krevního tlaku) je jedním z nejdůležitějších faktorů progrese CKD. Recentní studie prokázaly pozitivní vliv léčby diuretiky ze skupiny blokátorů receptorů pro aldosteron (spironolakton či eplerenon) i thiazidových diuretik na omezení albuminurie.

Průběh a výsledky studie

Do studie bylo zařazeno 21 pacientů s CKD ve stadiu 1–3 a poměrem albumin/kreatinin v moči (UACR) > 300 mg/g. Léčebná fáze trvala 4 týdny.

Během léčby došlo k významné redukci UACR ve všech skupinách: spironolakton –34 % (95% interval spolehlivosti [CI] –21 až –47), HCHTH –42 % (95% CI –28 až –56), HCHTH/amilorid –56 % (95% CI –44 až –67).

Ve srovnání se spironolaktonem nastala významnější redukce UACR ve skupině léčené HCHTH i kombinací HCHTH/amilorid. Počet pacientů, kteří dosáhli snížení UACR o více než 30 % a o více než 50 %, byl vyšší ve skupině léčené HCHTH (81 a 57 %) i ve skupině pacientů užívajících HCHTH/amilorid (81 a 66 %) ve srovnání s léčbou spironolaktonem (57 a 28 %).

Ve všech léčebných režimech došlo k významné redukci krevního tlaku, tělesné hmotnosti a glomerulární filtrace (GF). Autoři zjistili významnou korelaci mezi redukcí UACR a změnami v GF a krevního tlaku.

Závěr

Pacienti s UACR > 300 mg/g při léčbě maximální tolerovanou dávkou inhibitoru RAAS profitují z přidání spironolaktonu, hydrochlorothiazidu i HCHTH s amiloridem, přičemž významnější redukce albuminurie byla pozorována ve skupině léčené HCHTH s amiloridem i bez něj.

(kry)

Zdroj: Morales E., Caro J., Gutierrez E. et al. Diverse diuretics regimens differentially enhance the antialbuminuric effect of renin-angiotensin blockers in patients with chronic kidney disease. Kidney Int 2015 Dec; 88 (6): 1434–1441, doi: 10.1038/ki.2015.249.



Štítky
Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#