#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

LAUDATIO K ŽIVOTNÍMU VÝROČÍ doc. MUDr. Jana Krhuta, Ph.D.


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2017; 21(4): 321-322
Kategorie: Laudatio

Docent Krhut se narodil 21. 12. 1967 v Brně, celá rodina se však záhy odstěhovala za prací rodičů do Ostravy. Oba rodiče byli inženýři, doc. Krhut ale od malička tíhnul k humánním vědám. Chtěl se původně věnovat historii nebo historii umění, nakonec si tyto záliby ponechal jako koníčky a při volbě profese převážilo racionální uvažování.

Lékařskou fakultu absolvoval v Olomouci a poté se vrátil na své oblíbené Ostravsko, kde začal v roce 1992 pracovat na Urologickém oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě, kterému je věrný dodnes. Ve svých začátcích byl silně ovlivněn svým šéfem, primářem Mainerem, vynikajícím chirurgem a člověkem, který ho podporoval v profilaci v oblasti funkční urologie.


Této specializaci později propadl zcela a věnuje se jí stále v celé šíři včetně neurourologie a urogynekologie. Významně ho ovlivnili dlouhodobé zahraniční stáže, zejména v Insbrucku na světově vyhlášeném neurourologickém pracovišti profesora Madersbachera. Velice čilá je i jeho spolupráce se slovenskými kolegy, která se netýká pouze jeho doktorandské a habilitační práce na lékařské fakultě v Martině, ale i řady dalších společných aktivit.

V roce 2006 převzal vedení ostravského fakultního pracoviště, které bylo pod jeho vedením v letošním roce jmenováno klinikou.

Všeobecně je dobře známa jeho záliba ve vědeckých a edukačních aktivitách, ke kterým přistupuje se svou „německou“ precizností. Je členem řady národních, evropských a světových společností a publikoval více než 130 prací a prezentoval více než 200 sdělení na českých i zahraničních konferencích. V oblasti výzkumu a jeho klinické implementace mu patří v České republice několik priorit, jako jsou například zavedení Stollerovy aferentní neurostimulace, aplikace botulinumtoxinu do detruzoru či využití magnetické rezonance pro mapování funkce centrálního nervového systému během plnící a mikční fáze. Je otcem Školy funkční urologie a řady dalších vzdělávacích aktivit, které v jeho gesci jako člena výboru České urologické společnosti výrazně posunuly úroveň vzdělávání v urologii dopředu.


Mezi jeho velké záliby patří cestování a historie. Již od časných studentských let působil v každé volné chvíli jako průvodce pro různé cestovní kanceláře, kde byl jako vždy perfektně připraven. Osobně jsem měl to potěšení s ním řadu zemí a míst procestovat a vždy jsem se při tom na pár dní ocitl v jeho unikátním „vzdělávacím programu“, ze kterého jsem si odvezl hlavu přeplněnou informacemi a hluboké deprese z jeho encyklopedických znalostí.

Velmi rád se věnuje své rodině, hodně s manželkou cestuje a se svými syny si s oblibou zašlape na silničním a horském kole nebo zahraje basketbal.

Milý Honzo, k Tvému životnímu jubileu Ti přejeme hodně zdraví, štěstí, entuziazmu a energie!

Roman Zachoval

4. 12. 2017


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 4

2017 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#