#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdeněk Třískala, Dobroslava Jandová a kolektiv: Medicína přírodních léčivých zdrojů Minerální vody


Vyšlo v časopise: Rehabil. fyz. Lék., 27, 2020, No. 1, pp. 56.
Kategorie: Recenze knihy

Po delší době se objevuje na trhu kniha, která je fundovaným lékařským pohledem na problematiku komplexní balneoterapie vnitřních chorob s využitím minerálních vod. Odbornost autorů je zárukou, že se nám dostává konečně racionální přehled preskripce jednotlivých typů minerálních vod, že se čtenář může seznámit s paletou postupů jednotlivých lázní.

Kniha je dělena do osmi kapitol. V první kapitole se seznámíme s empirickými zkušenostmi účinků stopových prvků na organismus. Druhá kapitola, pojednávající o možnostech komplexní lázeňské léčby vnitřních chorob, je z pera prim. MUDr. Jarmily Kolářové, CSc., a objevují se v ní poznatky kdysi nashromážděné Výzkumným ústavem balneologickým, a to pragmatickým pohledem racionálního lékaře. Další kapitola prim. MUDr. Jiřího Hnátka popisuje indikace a účinky Luhačovických minerálních vod. Ve čtvrté kapitole zkušené odbornice MUDr. Drahomíra Nečasová a MUDr. Dana Šašková shrnuly své celoživotní zkušenosti s balneoterapií dětských nefrourologických pacientů. Minerální prameny Mariánských Lázní a jejich racionální užití v terapii jsou námětem páté kapitoly autorské dvojice MUDr. Drahomíry Nečasové a MUDr. Pavla Knáry. Komplexní přehled jednotlivých minerálních vod a jejich složení je námětem šesté kapitoly autorů Mgr. Zdeňka Třískaly a doc. MUDr. Dobroslavy Jandové. Tato autorská dvojice v sedmé kapitole vnáší jasný pohled do legislativní problematiky minerálních vod vhodných pro plnění do spotřebite lských obalů. V závěru knihy prezentují autoři poprvé ve světové balneologické literatuře unikátním grafickým znázorněním rozdílná složení jednotlivých vod.

Kniha dává dokonalý přehled o celé problematice minerálních vod a je cenným nástrojem pro lékaře všech zúčastněných oborů. Pro lékaře oboru Rehabilitační a fyzikální medicína je navíc neocenitelným zdrojem poznatků při specializačním vzdělávání.

MUDr. Jan Vacek, Ph.D.


Štítky
Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína Tělovýchovné lékařství

Článek vyšel v časopise

Rehabilitace a fyzikální lékařství

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#