#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. PhDr. Eugen Strouhal, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2016; 155: 335
Kategorie: Osobní zprávy

V letošním druhém čísle ČLČ jsme uveřejnili obsáhlé laudatio k 85. narozeninám profesora Eugena Strouhala, doyena českých antropologů a paleopatologů. Nyní přichází smutná zpráva – pan profesor zemřel dne 20. října 2016.


Do dějin české vědy se nesmazatelně zapsal svými výzkumy v Abusíru u Káhiry a zejména v Núbii v rámci Mezinárodní akce na záchranu núbijských památek UNESCO (1961, 1964, 1965). V letech 1968−1990 byl v politické nemilosti, v té době mj. pracoval na egyptských sbírkách Náprstkova muzea. V roce 1973 se v americkém Detroitu stal jediným evropským zakladatelem paleopatologické asociace a tento nový obor spolu s prof. Vyhnánkem a doc. Stloukalem zavedl též u nás. Teprve po změně politických poměrů se mohl vrátit zpět na Univerzitu Karlovu, do Ústavu dějin lékařství 1. lékařské fakulty UK, kde přednášel nejen pro posluchače lékařství, ale též pro antropology z Přírodovědecké fakulty a pro egyptology. Aktivně působil v redakčních radách několika vědeckých časopisů.

Nejznámější z více než tisíce publikací a vědeckých sdělení jsou „Život starých Egypťanů“ (kniha vyšla v 9 jazycích ve 12 státech, vč. USA a Japonska) a trilogie „Lékařství starých Egypťanů“, jehož 3. díl pan profesor teprve připravoval. Byl čestným členem 6 zahraničních a 4 domácích vědeckých společností a za svou činnost byl oceněn 8 pamětními medailemi, včetně zlaté medaile Jana Evangelisty Purkyně za celoživotní dílo.

redakce


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#