#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

České zkušenosti s biosimilárním infliximabem jsou pozitivní

14. 4. 2015

Infliximab je jedna z prvních monoklonálních protilátek, jejíž biosimilární přípravek vstoupil na český trh. Jde o protilátku proti tumor nekrotizujícímu faktoru α (TNF-α). Biosimilární infliximab byl na základě výsledků randomizovaných kontrolovaných studií schválen v indikaci revmatoidní artritidy (RA) a ankylozující spondylitidy a podle principu extrapolace dat i u psoriatické artritidy, psoriázy a idiopatických střevních zánětů.

Průběh a výsledky biologické léčby u zánětlivých revmatických onemocnění v ČR sleduje registr ATTRA. Od ledna 2014 eviduje 96 pacientů léčených biosimilárním infliximabem. K prosinci 2014 byla k dispozici data z nejméně 6měsíční léčby u 54 pacientů. Při zahájení léčby byl průměrný věk těchto pacientů 54 let, délka trvání RA 11 let, průměrné DAS28 dosahovalo 5,6 a pacienti měli průměrně 8 oteklých kloubů. Po 6 měsících kleslo DAS28 na průměrných 2,8, remise bylo dosaženo u 50 % pacientů a stavu nízké aktivity choroby u 60 %. Snášenlivost byla dobrá, objevily se 3 závažné nežádoucí příhody a nebyly zaznamenány žádné signály dosud nepopsané toxicity.

Mezi pracoviště s nejrozsáhlejšími zkušenostmi s podáváním biosimilárního infliximabu u idiopatických střevních zánětů v ČR patří centrum ISCARE. Dispenzarizuje přes 3800 pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou, z nichž je 500 na dlouhodobé biologické léčbě. Od prosince podává také biosimilární infliximab. Indukční fázi této léčby dokončilo zatím 15 pacientů. V 80 % se jednalo o první inhibitor TNF-α, 33 % pacientů užívalo současně azathioprim a 40 % glukokortikoidy. Po 8–10 týdnech byla terapeutická odpověď na léčbu (definovaná jako snížení Mayo skóre i Harveyova–Bradshawova skóre o 3 body a dosažení Mayo skóre ≤ 1, nebo Harveyova–Bradshawova skóre ≤ 4) zjištěna u 12 (80 %) pacientů. U 1 pacienta již dříve léčeného infliximabem došlo ke středně těžké alergické reakci v průběhu 2 infuze. U 2 nemocných s ulcerózní kolitidou bylo podávání ukončeno z důvodu nedostatečné odpovědi na léčbu.

Podle dosavadních příznivých zkušeností s biosimilárním infliximabem v ČR se zdá, že tento přípravek může být účinnou, bezpečnou a ekonomicky výhodnou alternativou léčby revmatických onemocnění a idiopatických střevních zánětů.

(zza)

Zdroj: Biosimilars jako budoucnost biologické léčby (1) Zdravotnické noviny 2015; 5: 5.



Štítky
Farmacie Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#