#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky v léčbě syndromu dolních cest močových / benigní hyperplazie prostaty v roce 2015

30. 10. 2015

Farmakologická léčba symptomů dolních močových cest (LUTS – lower urinary tract symptoms) u muže vyžaduje individualizovaný přístup s ohledem na komplexní patogenezi a různorodost.

Farmakologická léčba symptomů dolních močových cest (LUTS – lower urinary tract symptoms) u muže vyžaduje individualizovaný přístup s ohledem na komplexní patogenezi a různorodost. Nejnovější publikace potvrzují současné znalosti a poskytují další důkazy k individualizované léčbě se zvážením rizik a v závislosti na komorbiditách a symptomech. Během posledních 18 let nebyl objeven nový přípravek a nebyla představena nová koncepce.

Obecně je dle dostupných dat patrný kontinuální nárůst v preskripci farmakologické léčby včetně kombinované. Velká část studií v poslední době hodnotila silodosin – uroselektivní blokátor alfa1-adrenergních receptorů, který v monoterapii efektivně zlepšoval symptomy retence a nedokonalého vyprázdnění či nočního močení. Nežádoucím účinkem je ve 22 % případů porucha ejakulace.

V monoterapii inhibitory 5alfa-reduktázy (5ARI) je dlouhodobě otevřená otázka zvýšeného výskytu karcinomu prsu u mužů. V recentních analýzách toto nebylo potvrzeno. Podle jiných studií se však zdá, že vysoká konzumace alkoholu (> 7 alkoholických nápojů týdně) při léčbě 5ARI je spojena s vyšším rizikem karcinomu prostaty.

Kombinovaná léčba alfa-blokátory s 5ARI je velmi účinná u nemocných s vyšším rizikem progrese onemocnění. Naopak účinky tadalafilu, selektivního a reverzibilního inhibitoru fosfodiesterázy typu 5 (PDE5), na přirozený průběh LUTS zůstávají nejasné. Tadalafil v dávce 5 mg/den je využíván v monoterapii u nemocných s erektilní dysfunkcí. U těchto mužů se osvědčilo i podání kombinace tadalafil/5ARI, které rychleji zlepšilo symptomy LUTS i erektilní dysfunkce. Použití kombinace alfa-blokátorů a inhibitorů PDE5 není zatím s ohledem na nedostatek dat doporučováno.

Další zkoušenou léčebnou kombinací je alfa-blokátor se solifenacinem (antagonista acetylcholinu na muskarinových receptorech subtypu M3). Dle metaanalýzy 7 randomizovaných klinických studií tato kombinace oproti monoterapii alfa-blokátory významně více zlepšovala LUTS. Tento přístup je v současné době používán jako doplňková strategie při přetrvávajících symptomech po monoterapii alfa-blokátory.

Vyhlídky do budoucna jsou slibné. V experimentálním testování je v současné době několik přístupů – například užití intraprostatických injekcí, kanabinoidy, inhibitory Rho-kináz, blokátory purinergních receptorů, SERM a inhibitory enzymu konvertujícího endotelin. Ačkoli v posledních 2 letech nepřibyl do klinické praxe nový lék, současné studie přinášejí nová data o léčbě. Léčba by měla být individualizovaná, s ohledem na tíži symptomů, další rizika a komorbidity. Bližší a dobře zpracované informace lze nalézt v updatovaných doporučených postupech Evropské urologické asociace (EAU).

(gaf)

Zdroj: Schauer I. Medical treatment of lower urinary tract symptoms/benign prostatic hyperplasia: anything new in 2015. Curr Opin Urol 2015; 25: 6–11; doi: 10.1097/MOU.0000000000000120.



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#