#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dutasterid a volný sérový testosteron

15. 5. 2016

Japonští vědci se pokusili odpovědět na otázku, jaký je efekt dutasteridu na hladiny testosteronu v období léčby benigní hyperplazie prostaty a zda mají změny hladin testosteronu klinický korelát.

Dutasterid je selektivní inhibitor enzymu 5alfa-reduktázy, který katalyzuje přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron (DHT). Hladina sérového DHT je snížena o 90 % již po prvním měsíci užívání. Zároveň u mužů s benigní hyperplazií prostaty, jimž je tento lék předepisován, dochází díky úbytku objemu prostaty k útlumu symptomů dolních močových cest (LUTS).

Hodnocení účinku dutasteridu a sledované parametry

Zde prezentovaná prospektivní studie sledovala v letech 2011−2014 účinek dutasteridu na hladiny volného testosteronu v séru a klinický dopad jeho změn u pacientů se středně závažnou a závažnou benigní hyperplazií prostaty. Nevázaný testosteron je dle japonských doporučení hlavním parametrem syndromu andropauzy a vhodně koreluje se stárnutím, proto byl jako sledovaný parametr zvolen i v této studii. Kritéria výběru pacientů zahrnovala: věk > 50 let, diagnózu benigní hyperplazie prostaty, objem prostaty > 30 ml, výsledek Mezinárodního skóre prostatických symptomů (IPSS) > 8 bodů a maximální průtok moči dle uroflowmetrické studie (Qmax) > 15 ml/s. Kromě uvedených parametrů také byly průběžně kontrolovány hodnoty prostatického specifického antigenu (PSA) a skóre dle Mezinárodního indexu erektilní funkce (IIEF-5).

Výsledky studie

Studii dokončilo 62 mužů. Jejich hladiny volného testosteronu během prvního měsíce užívání dutasteridu vzrostly o 20,4 % a takto i setrvaly. Po 3 měsících se jejich prostata zmenšila o 20 %, po 12 měsících o 35 %. Sérový PSA za stejná období poklesl o 37 a 55 %. Uroflowmetrické parametry (Qmax ani objem reziduální moči) se nezměnily, ale skóre IPSS se zlepšilo. Pokles IIEF-5 potvrdil očekávanou erektilní dysfunkci. DHT je totiž účinnější agonista NO syntázy v topořivých tělesech než testosteron.

Závěr

Potvrdilo se zvýšení hladiny volného testosteronu o 20 % vlivem dutasteridu a úleva prostatických obtíží. Limitem studie byl menší počet účastníků a rovněž skutečnost, že nebyl stanovený celkový testosteron, jak je tomu zvykem v jiných zemích.

(mtn)

Zdroj: Enatsu N., Miyake H., Haraguchi T. et al. Effects of dutasteride on serum free-testosterone and clinical significance of testosterone changes. Andrologia 2016 Mar 8; doi: 10.1111/and.12560 [Epub ahead of print].



Štítky
Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#