#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Transplantace lidské kožní mikrobioty v léčbě atopické dermatitidy

11. 10. 2016

Experimentální práce naznačují, že by mikroflóru z lidské kůže zdravých jedinců obsahující gramnegativní bakterie bylo možné použít v léčbě atopické dermatitidy.

Atopická dermatitida je charakterizována poruchou bariérové funkce kůže, sníženou vrozenou imunitou a citlivostí na Staphylococcus aureus. Nedávné práce ukázaly, že kožní mikrobiota se u pacientů s atopickou dermatitidou významně liší od zdravých kontrol, zejména z hlediska nižšího výskytu gramnegativních bakterií.

Studie na myším modelu AD

Američtí autoři se pokusili zhodnotit potenciální přínos terapeutického ovlivnění kožní mikrobioty u atopické dermatitidy. Od zdravých jedinců a od pacientů s atopickou dermatitidou odebrali vzorky gramnegativních bakterií a hodnotili jejich účinky u myšího modelu atopické dermatitidy navozené pomocí aplikace MC903.

Zjistili, že gramnegativní bakterie odebrané od zdravých jedinců, ale nikoliv od pacientů s atopickou dermatitidou vedly u modelu atopické dermatitidy k aktivaci vrozené imunity a ke zlepšení bariérové funkce kůže a kontroly S. aureus.

Závěr

Tyto výsledky naznačují, že bioterapeutický přístup v podobě přenosu živé kožní mikrobioty od zdravých jedinců by mohl být v léčbě atopické dermatitidy přínosem.

(zza)

Zdroj: Myles I. A., Williams K. W., Reckhow J. D. et al. Transplantation of human skin microbiota in models of atopic dermatitis. JCI Insight 2016 Jul 7; 1 (10), pii: e86955.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#