#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zachování fertility u onkologických pacientů

10. 8. 2009

Zvyšující se počet přežívajících mladých onkologických pacientů je důvodem k hledání nových přístupů ke zlepšení jejich života včetně zachování fertility.

U žen mladších 45 let je nejčastější onkologickou diagnózou karcinom prsu. U pacientek s malými tumory v časném stadiu, které prodělají operaci, je dalším pokračováním radioterapie a antiestrogenní léčba po dobu 5 let, avšak jejich fertilita není většinou vážněji ohrožena. Pacientky s většími tumory prsu než 1 cm, metastázami či estrogen-non-dependentními tumory se musí podrobit chemoterapii, která je toxická zejména pro primordiální folikuly. U těchto pacientek je metodou volby odložení onkologické terapie s následnou hormonální stimulací po dobu 2–3 týdnů, poté následuje odběr zralých oocytů. Pomocí kryoprezervace se mohou zachovat zralé oocyty nebo již oplodněná embrya.

U pacientek s kontraindikací hormonální stimulace připadá v úvahu aspirace oocytů z ovariálních folikulů, maturace oocytů je provedena in vitro s jejich následným zamražením. Metoda kryoprezervace slouží také k uchování proužků ovariální tkáně, které pak mohou být v budoucnu použity k získání oocytů. Zmrazená ovariální tkáň může být v přísně indikovaných případech předmětem autologní transplantace, je však nutno zvážit riziko recidivy onkologického onemocnění.

Další možností u onkologicky nemocných žen může být použití dárcovských oocytů ke koncepci s následnou vlastní graviditou. V případě závažných onkologických stavů lze využít tzv. náhradní matky. Poslední eventualitou je adopce dítěte, avšak právě onkologické onemocnění ženy může být důvodem k vyloučení z různých adopčních programů.

U mužů s onkologickou diagnózou je metodou k zachování fertility kryoprezervace spermií před započetím léčby. V případě azoospermie je možné provést testikulární biopsii a izolaci spermií.

Problematika fertility se v současné době dotýká i dětských pacientů (v USA onkologicky onemocní ročně 10 700 dětí s předpokládaným 80% přežitím). Metody zachování plodnosti jsou stejné jako u dospělých osob. U postpubertálních chlapců je možné získat sperma elekroejakulací s následnou kryoprezervací, u adolescentních dívek by měly být voleny fertilitu šetřící chirurgické a terapeutické postupy.

(moa)

Zdroj: Preservation of fertility in patiens with cancer. NEJM, Vol 360: 902–911, February 26th 2009, Number 9



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#