#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stresující životní zážitky a asociace s výsledky IVF

7. 3. 2010

Většina dosavadních výzkumů se zaměřovala na stres vztahující se k infertilitě a léčbě IVF. Nebylo dosud zcela jasné, zda i stres, který není spojený s infertilitou, může ovlivnit šance na těhotenství při IVF léčbě.

V Dánsku byla proto provedena studie skupiny čítající 796 žen, která měla za cíl zjistit, zda existuje vztah mezi přirozenými stresory a negativními životními zážitky a výsledkem IVF. Mezi negativní stresující zážitek bylo zařazeno například onemocnění, zranění nebo dopravní nehoda, truchlení nad ztrátou blízké osoby, změny v partnerském vztahu, životní podmínky, studium, práce a právní nebo finanční problémy.

Ženy, které otěhotněly, udávaly vůči ženám, které neotěhotněly, méně stresujících zážitků nevztahujících se k IVF léčbě před tím, než u nich byly použity metody asistované reprodukce. Logistické regresivní analýzy odhalily, že počet negativních stresujících zážitků byl signifikantním prediktorem těhotenství. Stres může ovlivňovat fertilitu u žen přerušením menstruačního cyklu nebo zhoršením ovariální odpovědi na IVF léčbu.

Prožití traumatického nebo negativního zážitku během 12 měsíců má prokazatelně vliv na otěhotnění. Velký počet negativních stresujících životních zážitků může signalizovat chronický stres. Ten podle dánské studie může redukovat šance na úspěšný výsledek IVF léčby, pravděpodobně vlivem psychobiologických mechanismů ovlivňujících výsledek léčby, jímž je obdržení oocytů.

Vysoce stresující životní zážitky jsou také spojeny s rizikem užívání alkoholu, kouření nebo poruchami příjmu potravy. Ty jsou potom dále spojeny s redukovanou šancí na otěhotnění. Přímý účinek stresujících negativních zážitků může být způsoben také uvolněním kortizolu, který inhibuje produkce estradiolu.

(skl)

Zdroj: Human Reproduction. 2009; 24 (9): 2173–2182



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#