Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Asistovaná reprodukce: Novinky
Odborné společnosti
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Příjem tučných mléčných výrobků snižuje riziko anovulační infertility

Specializace: reprodukční medicína
Téma: Asistovaná reprodukce

Vydáno: 23.8.2009

Příjem tučných mléčných výrobků snižuje riziko anovulační infertility

Příjem tučných mléčných výrobků je pravděpodobně spojen s nižším rizikem vzniku anovulační infertility, zatímco vysoký příjem nízkotučných mléčných produktů riziko anovulační infertility zvyšuje.

V minulosti bylo provedeno několik studií, podle kterých mohou mléčné výrobky a laktóza ovlivňovat ovulaci a mít negativní dopad na fertilitu. Jen několik z těchto studií bylo ale provedeno na lidech, a navíc vykázaly rozporuplné výsledky. Lékaři z Harvardské univerzity v Bostonu proto uspořádali studii hodnotící vliv mléčných výrobků na anovulační infertilitu a spojitost s množstvím tuku obsaženým v těchto produktech.

Během osmileté studie bylo vyšetřeno celkem 18 555 žen bez diagnózy infertility v anamnéze, které se snažily o otěhotnění nebo otěhotněly. Infertilita způsobená poruchou ovulace byla diagnostikována následným vyšetřením u 438 žen. Ukázalo se, že obsah mléčného tuku ve stravě byl nepřímo spjatý s výskytem anovulační infertility, zatímco mezi infertilitou a příjmem laktózy, kalcia, fosforu a vitaminu D žádný vztah nalezen nebyl.

Autoři studie uvádí, že pozorovali pozitivní korelaci mezi příjmem nízkotučných výrobků a anovulační infertilitou a inverzní korelaci mezi příjmem tučných mléčných výrobků (obzvláště uváděli plnotučné mléko a zmrzlinu) a výskytem infertility. Souvislost mezi anovulační infertilitou a vysokotučnými mléčnými výrobky by mohla být částečně vysvětlena přítomností v tuku rozpustné substance vyskytující se v tučných mléčných výrobcích.

Objasnění role příjmu mléčných výrobků a ovlivnění fertility je obzvláště důležité, neboť současná doporučení, která zmiňují příjem tří nebo více nízkotučných mléčných produktů denně, mohou být strategií, jež negativně ovlivňuje snahu o těhotenství.

(skl)

Zdroj: Human Reproduction 2007, 22 (5): 1340–1347; doi:10.1093/humrep/dem019

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Helminti a hygienická hypotéza vzniku nespecifických střevních zánětů

Nespecifické střevní záněty jsou pravděpodobně výsledkem neadekvátně intenzivní imunitní reakce na obsah ve střevním lumenu. Je zřejmé, že faktory prostředí zde hrají velkou roli. Tzv. „hygienická hypotéza“ předpokládá, že vyrůstání dětí v extrémně čistých podmínkách má negativní vliv na správný vývoj imunitního systému, což může vést v pozdějším věku k různým imunologickým chorobám, včetně NSZ

Akupunktura může zvýšit úspěšnost IVF

Akupunktura provedená současně s embryotransferem signifikantně zvyšuje šanci na klinické těhotenství. Lékaři z univerzity v americkém Baltimoru provedli metaanalýzu 7 studií, kterých se účastnilo celkem 1 366 pacientek.

Narušená funkce imunity u nespecifických střevních zánětů

V trávicím traktu funguje systém imunologické tolerance, spočívající hlavně v omezení zánětlivé reakce na antigeny z přijímané potravy a na antigeny mnoha bakterií přítomných ve střevě. Pokud je tento komplexní systém narušen chemickým či jiným patologickým zásahem, výsledná imunitní odpověď může u geneticky predisponovaného jedince vyústit v nespecifický střevní zánět.



Všechny novinky