#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence alternativních metod při léčbě neplodnosti v USA

13. 8. 2010

V USA je udávána incidence infertility 7–17%, a přestavuje tak závažný společenský problém. Metody asistované reprodukce jsou spojeny s finančními výdaji, a proto se předpokládalo, že řada infertilních párů volí doplňkové či alternativní způsoby léčby.

V USA je udávána incidence infertility 7–17%, a přestavuje tak závažný společenský problém. Metody asistované reprodukce jsou spojeny s finančními výdaji, a proto se předpokládalo, že řada infertilních párů volí doplňkové či alternativní způsoby léčby (complementary and alternative methods – CAM) nejspíš ve snaze najít finančně příznivější, bezpečnější a účinnější terapii. Mezi CAM patří pánevní fyzikální terapie, hypnóza, jóga, homeopatie, spirituální léčení (meditace), akupunktura a užívání bylin.

I když se předpokládalo, že k alternativní léčbě se obracejí páry z finančních důvodů nebo po neúspěších klasické léčby neplodnosti, přesné důvody nebyly ještě dostatečně prozkoumány. Autoři práce se zaměřili na prevalenci a predikci alternativní terapie infertility u 428 neplodných párů, které byly prospektivně sledovány po dobu 18 měsíců pomocí dotazníkové metody.

Ze sledovaných párů během osmnáctiměsíční periody zvolilo CAM 29 % jako metodu léčby neplodnosti. Nejvíce preferována byla akupunktura (22 %), užívání bylin (17 %), chiropraxe (5 %) a nejméně meditace (1 %). Mezi faktory, které byly nezávisle spojeny s využitím CAM, patřil roční příjem domácnosti nad dvě stě tisíc dolarů, předchozí neúspěchy s početím dítěte a primární pozitivní přístup k CAM. Alternativní metody léčby neplodnosti volily více ženy ve starším věku a lépe finančně situované. Nebyla tedy potvrzena domněnka o benefitu z CAM u párů s nižším finančním zázemím.

CAM patří mezi vyhledávané metody léčby neplodnosti v USA a je nutno provést další vědecké studie k průkazu skutečného benefitu této léčby u neplodných párů.

(moa)

Zdroj: The use of complementary and alternative fertility treatment in couples seeking fertility care: data from a prospective cohort in the United States. Fertility and Sterility 2010;93(7). Doi: 10.1016/j.fertnstert.2010.02.054.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#