#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oxid dusný by mohl prodloužit plodnost

13. 11. 2007

Oxid dusný (NO), látka, která pomáhá mužům dosáhnout erekce, může podle vědeckých studií sloužit také jako ochrana ženské plodnosti. Hlavním mechanismem jeho působení je oddálení účinku stárnutí vaječníků. Nové výzkumy ukázaly, že expozice oxidu dusnému oddaluje nástup příznaků stárnutí myších oocytů. Ty mají stejné vlastnosti jako vajíčka stárnoucích žen.

Oxid dusný (NO), látka, která pomáhá mužům dosáhnout erekce, může podle vědeckých studií sloužit také jako ochrana ženské plodnosti. Hlavním mechanismem jeho působení je oddálení účinku stárnutí vaječníků.

Nové výzkumy ukázaly, že expozice oxidu dusnému oddaluje nástup příznaků stárnutí myších oocytů. Ty mají stejné vlastnosti jako vajíčka stárnoucích žen. S věkem rapidně klesá jejich množství, a také oplození se u nich stává mnohem těžší. Vajíčka starších žen jsou totiž po uvolnění z vaječníku ke stárnutí mnohem citlivější. Důsledkem je, že optimální doba k oplození je u nich poněkud zkrácena.

Expozice vajíček vhodným hladinám oxidu dusného může prodloužit fertilizační období u žen starších i mladších. Navíc lze NO tímto způsobem využít i při IVF metodě, kdy se potencuje oplození odebraných vajíček.

Výsledky studie u myší

Studie publikovaná v odborném časopise Biochemistry zkoumala více než 1500 vajíček z myších ovarií, která byla odebrána hodinu po ovulaci. Myší vajíčka, která nebyla oplozena spermií, začala velmi rychle stárnout. Pravděpodobnost přirozeného oplození se snížila již po šesti hodinách. Navíc pozdější fertilizace vedla ke vzniku genetických abnormalit embrya.

Oxid dusný je známý jako účinná vazodilatační látka. U myších oocytů navíc způsobil zvýšení počtu molekul, které zabraňují oplození více než jednou spermií. Zpomaluje také proces, při kterém se obal vajíčka stává rigidním a následkem toho pak nedojde k oplození vůbec.

Kromě možnosti prodloužení ženské fertility má NO ještě další výhody. Jeho využití by mohlo pomoci redukovat problémy, které souvisí s těhotenstvím starších žen, jako je například spontánní potrat. Navíc může pomoci v rámci prevence genetických abnormalit během časného vývoje embrya.

(nes)

Zdroj: Goud A. Biochemistry 2005;44:11361–11368.
News release, American Chemical Society.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#