#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ovariální zárodečné buňky – nekonečný zdroj oocytů, nebo jen planá naděje?

14. 4. 2014

Kmenové buňky stále patří mezi nejsledovanější problematiky současného medicínského výzkumu. Proto není s podivem, že ani reprodukční medicína využití zárodečných kmenových buněk nenechává stranou. Existence lidských ovariálních zárodečných buněk by představovala revoluci v léčbě některých druhů neplodnosti. Kde se tedy současný výzkum nachází?

Léčba neplodnosti prošla v posledních třiceti letech celou řadou fascinujících pokroků. Přesto však zůstávají některé typy neplodností, jejichž řešení je značně komplikované, leckdy nemožné. Takovým případem je i předčasná ovariální insuficience, např. u žen podstupujících gonadotoxickou onkologickou léčbu. Jiným příkladem je snaha o prodloužení fertilního období v menopauze, byť toto téma skýtá významnou etickou otázku.

Důvodem takových neplodností je limitovaný počet oocytů v organismu ženy. Tento jev byl od roku 1951 až donedávna brán jako jedno ze základních biologických dogmat. V posledních deseti letech se však začínají objevovat studie poukazující na možnou existenci obnovitelných ovariálních zárodečných buněk (GSCs), které by mohly být využity jako zdroj oocytů u jedinců přejících si zachovat svou plodnost. Důkazy o těchto buňkách jsou však předmětem celé řady debat.

Ovariální zárodečné kmenové buňky byly s jistotou prokázány pouze u nižších živočichů, konkrétně u bezobratlých a u ryb. U savců pevné důkazy chybí a přítomnost takových buněk se jeví být spíše výjimkou nežli pravidlem. Přesto je však tato myšlenka lákavá pro řadu vědců pracujících zejména s myším modelem. Příčinou je několik studií, jež mají společný základní princip, a to ten, že byly úmyslně ničeny oocyty pokusných myší (např. onkologickými gonadotoxickými léčivy). Pokud by bylo dogma o limitovaném počtu oocytů pravdivé, myši by již neměly mít žádné funkční oocyty. Nicméně u myší byly oocyty prokázány. Předmětem výzkumů byly rovněž umístění a původ těchto buněk. Některé práce poukazovaly na umístění mimo ovarium (například v tělním oběhu), jiné práce přisuzovaly vznik oocytů kostní dřeni. Výsledky těchto pokusů spustily celou lavinu prací, které diskutují použité metody takových studií a nabízejí pro získané výsledky jiná vysvětlení. Předmětem kritiky byla i kvalita „přeživších“ oocytů, tedy zda by vůbec takovéto oocyty byly dále schopné plnit reprodukční funkci.

Bohužel dodnes neznáme jasnou odpověď na otázku existence a potenciální využitelnosti ovariálních zárodečných kmenových buněk v humánní medicíně. Tato oblast je pro výzkumníky stále atraktivní výzvou.

(bak)

Zdroj: Hanna C. B., Hennebold J. D. Ovarian germline stem cells: an unlimited source of oocytes? Fertil Steril. 2014 Jan; 101 (1): 20–30; doi: 10.1016/j.fertnstert.2013.11.009.101 (1), 2014



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#