#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ovariální cysty a neplodnost – kdy je racionální užití chirurgického řešení

19. 5. 2014

Příčinná souvislost mezi ovariálními cystami a neplodností je stále předmětem živých debat na odborné půdě. Kdy užít chirurgické metody a také jaké, je předmětem hned několika studií.

Dlouhá léta se věřilo, že chirurgický zásah při výskytu ovariálních cyst je pro pacientku přínosný, a to hlavně z hlediska prevence možných komplikací, jako jsou ruptura či malignita. Dnes však již taková jistota nepanuje. Příčinou jsou proběhlé klinické studie kohortového typu, které přinášejí velmi kontroverzní výsledky, zejména co se týká vztahu k následné plodnosti ženy.

Sesbíraná epidemiologická data ukazují, že role cyst na neplodnost ženy je nejasná a chirurgický zásah může pacientku poškodit více než přítomnost samotných cyst. Výsledky studií nepotvrzují, že by chirurgické odnětí cyst zvyšovalo počet otěhotnění.

Samozřejmě záleží na řadě faktorů, které je potřeba zvážit při rozhodování o tom, zda chirurgii využít, či nikoli. Jedná se hlavně o parametry spojené s charakterem cyst, jako jsou jejich původ, velikost, histologický typ, lateralita a počet. Dále by měly být vzaty v potaz i jevy vztahující se přímo k pacientce a její schopnosti otěhotnět, jakými jsou např. věk, ovariální rezerva, komorbidity, ale i kvalita spermatu partnera. V prevenci malignity je stěžejní kvalitní zobrazovací diagnostická metoda.

Pokud přesto lékař indikaci chirurgického zásahu zvažuje, pak se ve studiích jeví jako nejpřínosnější konzervativní laparoskopie. Slibně se do budoucna jeví i skleroterapie a plazmatická vaporizace, nicméně u těchto metod stále chybí dostatečné množství validních dat.

Na téma ovariálních cyst existuje řada názorů a doporučení, které ale bohužel nejsou jednotné. Největší shoda panuje v otázce endometriózy, největší rozpaky vzbuzují naopak cysty dermoidního typu. V každém případě by však měl být na prvním místě zájem o zachování maximální plodnosti ženy a respekt k jejím preferencím.

(bak)

Zdroj: Legendre G. et al. Vztah mezi ovariálními cystami a neplodností – jaká chirurgie a kdy. Fertility and sterility 101 (3), 2014.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#