#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opakovaná kryokonzervace blastocyst může vést k úspěšné graviditě

25. 10. 2008

Zajímavou kazuistiku popsali lékaři z amerického Texasu, kteří provedli úspěšný kryoembryotransfer (KET) při použití znovu zamrazených a rozmrazených blastocyst. U šestadvacetileté pacientky byla in vitro fertilizace (IVF) s embryotransferem provedena kvůli syndromu polycystických ovarií a mužskému faktoru neplodnosti

.

Pacientce byla po normálním stimulačním protokolu provedena transvaginální aspirace oocytů. Podařilo se získat 19 intaktních oocytů, oplozeno bylo celkem 15 oocytů. Po šesti dnech v médiu dosáhlo 12 embryí stadia blastocysty. U pacientky byl proveden asistovaný hatching a do dělohy byly přeneseny dvě blastocysty. Zbylých osm blastocyst bylo zamrazeno. Po transferu se uchytila obě embrya, ovšem v 17. týdnu gravidity došlo ke spontánní redukci. Pacientka porodila ve 32. týdnu zdravého chlapce o hmotnosti 2069 gramů.

O 36 měsíců později byl proveden první kryoembryotransfer (KET). Pro zvýšení úspěšnosti KET bylo rozmrazeno všech osm blastocyst. Po čtyřech hodinách se ovšem začala rozvíjet pouze jedna blastocysta. Ta byla použita k provedení asistovaného hatchingu a sedm zbylých blastocyst bylo uloženo do speciálního média (1 ml G2.2 média) po dobu 18 hodin. Čtyři ze sedmi blastocyst se začaly rozvíjet, a proto byly opět zamrazeny. Gravidita po KET ovšem po sedmi týdnech gestace skončila spontánním abortem.

O dalších šest měsíců později byl proveden druhý KET. Rozmrazeny byly zbylé čtyři blastocysty, které se všechny začaly rozvíjet a byly přeneseny do dělohy. Za deset dní po KET byly sérové hladiny hCG 197 mIU/ml. Kontrolní ultrazvukové vyšetření po třech týdnech prokázalo dva žloutkové váčky, ale pouze jeden plod se srdeční akcí. Gravidita probíhala bez komplikací a ve 38. týdnu byl porozen zdravý chlapec o hmotnosti 3005 gramů.

Američtí lékaři v kazuistice popsali případ pacientky, u které byly pro IVF použity dvakrát zamrazené a rozmrazené blastocysty. Vědci ukázali, že takto získaná embrya lze použít pro kryoembryotransfer zakončený graviditou a porodem zdravého dítěte.

(nes)

Zdroj: Smith LK. Live birth of a normal healthy baby after a frozen embryo transfer with blastocysts that were frozen and thawed twice. Fertility and Sterility 2005 January;83(1).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#