#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oboustranné ovariální abscesy po odběru oocytů pro IVF – kazuistika

20. 6. 2008

Pětatřicetiletá pacientka byla vyšetřena pro pět dní trvající bolesti v oblasti levé jámy kyčelní. Dalšími klinickými příznaky byly zvracení, průjem a vaginální krvácení.

Pětatřicetiletá pacientka byla vyšetřena pro pět dní trvající bolesti v oblasti levé jámy kyčelní. Dalšími klinickými příznaky byly zvracení, průjem a vaginální krvácení. Pacientka byla šestnáctý den po odběru oocytů pro IVF. Druhý den od výkonu jí byla do dělohy přenesena dvě embrya.

Při příjmu byly vitální funkce pacientky zcela v normě. Podle laboratorního vyšetření byly hodnoty krevního obrazu, iontů, urey a jaterních testů normální. Pracovní diagnóza byla uzavřena jako ovariální hyperstimulační syndrom.

Transvaginální vyšetření prokázalo solidní útvar mezi dělohou a levým ovariem velikosti 4×4×3 cm. Levý vaječník měřil 4×3,5 cm a obsahoval několik folikulů. Pravý vaječník dosahoval rozměrů 4×3,3 cm a rovněž bylo nalezeno několik folikulů. Výška endometria měřila 5 mm a nález na děloze byl zcela normální. V pánvi nebyla nalezena žádná tekutina.

Pacientka se druhý den hospitalizace cítila dobře. Při večerním měření však měla teplotu 38,2° C. Po odběru krve na hemokultivaci a citlivost k antibiotikům byly pacientce intravenózně podány cefuroxim a metronidazol. Po 48 hodinách měla stále zvýšenou teplotu, ačkoliv kultivace vyšla negativní. Po konzultaci s mikrobiologem byla změněna terapie na klindamycin a gentamycin.

V následujících dnech se celkový stav pacientky zhoršil. V krevním obraze došlo k poklesu hemoglobinu, zvýšilo se množství leukocytů, neutrofilů i trombocytů, byl zvýšený C-reaktivní protein. Břicho bylo při fyzikálním vyšetření na pohmat citlivé a bolestivé. Laparotomie odhalila zánětlivé exsudáty okolo střeva, které pevně lnuly také k děloze. Vejcovody byly zduřelé a vaječníky zvětšené do velikosti 6×5 cm.

Po incizi pouzder ovarií došlo k odtoku velkého množství hnisu. Vzorek byl odeslán k vyšetření, kde se prokázal Staphylococcus aureus. Do Douglasova prostoru byly zavedeny dva drény a pacientka byla zajištěna klindamycinem a gentamycinem. Její klinický stav se upravil během několika dnů.

Odběr oocytů je snadnou a rutinní metodou při IVF. Komplikacemi mohou být krvácení, traumatizace pánve nebo infekce. Život ohrožujícími stavy jsou DIC a rozvoj sepse. Díky poměrně časným příznakům lze i tato závažná onemocnění správně diagnostikovat a léčit.

(nes)

Zdroj: Kelada E, Ghani R. Bilateral ovarian abscesses following transvaginal oocyte retrieval for IVF: A case report and review of literature. Journal of Assisted Reproduction and Genetics 2007;(24).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#