#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neplodnost a její léčba v rozvojových zemích

18. 5. 2009

Negativní důsledky neplodnosti v rozvojových zemích mají pro bezdětné páry dalekosáhlejší důsledky než v západních zemích.

Celosvětově je více než 70 milionů párů postiženo neplodností. Většina pochází z rozvojových zemí. Negativní následky bezdětnosti jsou pro tyto páry horší než ve vyspělejší společnosti. V zemích bez sociálního zabezpečení jsou lidé ve stáří odkázáni na pomoc svých dětí. V mnoha kulturách jsou to často hlavně ženy, které jsou obviňovány z neplodnosti párů; jsou pak ve společnosti stigmatizovány, izolovány i zatracovány.

Bilaterální okluze vejcovodů zapříčiněná sexuálně přenášenými chorobami a dále prodělané pánevní záněty po porodu jsou nejčastějšími příčinami infertility v rozvojových zemích. Přitom se jedná o stav dobře ovlivnitelný metodou asistované reprodukce. Tato metoda je však bohužel pro většinu populace v těchto zemích buď vůbec nedostupná, nebo příliš drahá.

Přesná incidence neplodnosti v rozvojových zemích není jasná. Chybí dostatek dobře organizovaných studií. Na druhou stranu je realizace adekvátní léčby v současné době hlavním cílem pro mnoho mezinárodních neziskových organizací. Předpokladem uskutečnění úspěšné léčby neplodnosti v podmínkách rozvojových zemí je levná a jednoduchá diagnostika, metody asistované reprodukce s větším procentem úspěšnosti a dále pak edukace zdravotníků a začlenění léčby neplodnosti do zdravotních projektů týkajících se sexuální a reprodukční oblasti.

Léčba neplodnosti v rozvojových zemích potřebuje větší pozornost na národní i mezinárodní úrovni. Po 30 letech existence metody IVF může pouze malá část světové populace z této léčby profitovat. Možná nadešel čas zpřístupnit tuto metodu, která zkvalitní život postiženým párům, i v dalších zemích.

(jate)

Zdroj: Human Reproduction Update, Vol. 14, No. 6, pp. 605–621, 2008.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#