#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naturální IVF cyklus je efektivní u pacientek se špatnou odpovědí na ovariální hyperstimulaci

7. 3. 2010

U pacientek špatně odpovídajících na ovariální hyperstimulaci by měl být vždy navrhován naturální cyklus. Iniciování drahých a invazivních protokolů ovariální stimulace má malou šanci na úspěch. Prohlásili to výzkumníci z Centra pro endokrinologii a reproduktivní medicínu v Římě

U pacientek špatně odpovídajících na ovariální hyperstimulaci by měl být vždy navrhován naturální cyklus. Iniciování drahých a invazivních protokolů ovariální stimulace má malou šanci na úspěch. Prohlásili to výzkumníci z Centra pro endokrinologii a reproduktivní medicínu v Římě.

Doktor Marco Sbracia a jeho kolegové vyhodnotili výsledky 500 po sobě jdoucích intracytoplazmatických injekcí spermií do oocytů získaných při naturálním cyklu. Metoda byla provedena u 294 žen, které vykazovaly špatnou odpověď v dřívějším IVF cyklu.

Získání vajíček bylo úspěšné v 391 cyklech (78,1 %) a vajíčka vhodná pro transfer byla získána ve 285 cyklech (57,0 %). Počet těhotenství dosáhl 9,8 % v jednom cyklu (49 těhotenství), 17,1 % na jeden transfer a 16,7 % na jednu pacientku.

Počet implantací byl 17,1 %, počet porodů 8,2 %, přičemž žádné těhotenství nebylo vícečetné.

Počty těhotenství byly signifikantně vyšší u žen ve věku 35 let nebo mladších (18,1 % na jeden cyklus, 29,2 % na jeden transfer a 31,7 % na jednu pacientku) než u žen ve věku mezi 36 a 39 lety (11,7 % na jeden cyklus, 20,6 % na jeden transfer a 20,3 % na jednu pacientku) a než u žen ve věku 40 let a výše (5,8 % na jeden cyklus, 10,5 % na jeden transfer a 9,7 % na pacientku).

V současné době tito lékaři pracují na další studii týkající se naturálního cyklu. Jedna porovnává naturální cyklus s mírnou stimulací pro zhodnocení nejlepšího způsobu stimulace u žen se špatnou odpovědí. Druhá se zabývá užitím třídimenzionální sonografie a dopplerovským vyšetřením folikulů před odběrem k posouzení a rozpoznání těch folikulů, které obsahují oocyt, od folikulů prázdných k umožnění lepšího načasování navozené ovulace.

(skl)

Zdroj: Fertil Steril 2009; 92: 1297–1301.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#