#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metoda IVF s přenosem jedné euploidní blastocysty

25. 8. 2014

Následující studie srovnává úspěšnost odlišných metod IVF (in vitro fertilization) – konkrétně použití pouze jedné euploidní blastocysty ověřené kvality versus přenos dvou neotestovaných blastocyst. Analyzován je zároveň vliv transferu jedné euploidní blastocysty na redukci počtu vícečetných těhotenství.

V současné době podstupuje mnoho neplodných párů některou z metod asistované reprodukce. Umělé oplodnění je náročné nejen po stránce emocionální, ale i finanční. Proto je snahou postupy IVF co nejvíce zefektivnit a současně minimalizovat rizika, jež s sebou umělé oplodnění pro pacientku nese. Jedním z těchto rizik je i vícečetné těhotenství, které snižuje naději na úspěšný porod a zatěžuje celý zdravotnický systém péčí o předčasně narozené novorozence. Slibně se proto jeví nově vyvinutá metoda, kdy je během cyklu IVF do dělohy transferována jedna euploidní blastocysta. Během tohoto postupu je do dělohy přeneseno pouze jedno embryo ve stadiu blastocysty. Jelikož se jedná o vyšší stadium vývoje, je blastocystu možné podrobněji otestovat, a lépe tak odhadnout pravděpodobnost úspěšné nidace. Tímto postupem je zároveň eliminováno riziko vícečetných těhotenství.

Klinické hodnocení metody

Metoda byla analyzována v randomizované studii, do níž bylo zahrnuto celkem 205 neplodných párů. Podmínkou byla příčina neplodnosti na straně partnerky a páry musely být mladší 42 let. V průběhu studie také muselo u páru dojít k úspěšnému zrodu alespoň dvou blastocyst. U testované skupiny bylo provedeno vyšetření blastocysty na euploiditu. Aneuploidie, tedy chromozomální nerovnováha, je totiž hlavní příčinou neúspěšné nidace. U kontrolní skupiny byly standardními metodami vybrány dvě na pouhý pohled nejvíce životaschopné blastocysty.

Procento úspěšných gestací stanovené jako překročení 24. týdne těhotenství bylo zcela srovnatelné u obou skupin – 60,7 % u studované skupiny versus 65,1 % u kontrolní skupiny. Redukce počtu vícerčat však byla naprosto signifikantní u nové metody – v této skupině bylo 0 % vícečetných těhotenství, zatímco v kontrolní skupině 53,4 %.

Transfer pouze jedné otestované blastocysty nesnižuje šanci na úspěšné otěhotnění, ale snižuje výskyt vícečetných těhotenství. Tento postup lze tedy doporučit pro rutinní využívání během IVF.

(bak)

Zdroj: Forman E. J., et al. In vitro fertilization with single euploid blastocyst transfer: a randomized controlled trial, Fertility and Sterility, 2013, 100 (1), 100–107.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#