#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intrauterinní inseminace a její úspěšnost

20. 2. 2008

Intrauterinní inseminace (IUI) je jednoduchá, šetrná a finančně nenáročná metoda pro léčbu neplodnosti.

Intrauterinní inseminace (IUI) je jednoduchá, šetrná a finančně nenáročná metoda pro léčbu neplodnosti. U párů s idiopatickou neplodností, anovulací, s endometriózou nebo s mírným stupněm abnormalit ve spermiogramu pomáhá ke zvýšení pravděpodobnosti těhotenství indukce ovulace. Základní variantou zůstává podávání klomifencitrátu. Individuální přístup k pacientce je nezbytný v případě, že podávání klomifencitrátu selhává. Na místě je pak kombinace této látky s gonadoliberiny nebo použití samotných gonadoliberinů.

Podle posledních výsledků evropských studií byla úspěšnost IUI 12% u žen před 40. rokem života a 9% u žen po čtyřicítce. Vyšší věk ženy je asociován s deplecí folikulů, klesající kvalitou oocytů a menší odpovědí na hormonální stimulaci během terapie. Faktorem, který významně zvyšuje pravděpodobnost těhotenství, je kvalita spermií. Signifikantním ukazatelem se stala především jejich motilita. Množství pohyblivých spermií dostupných pro IUI a jejich 24hodinové přežití bylo předpokladem pro úspěch inseminace. Pravděpodobnost početí se navíc zvyšuje s rostoucím počtem cyklů IUI. Po prvním cyklu je úspěšnost 10%, po druhém již 20%, po třetím cyklu 28% a po čtvrtém dokonce 37%.

Výskyt mnohočetného těhotenství byl zaznamenán v 11 % při narození dvojčat a ve 2 % s narozením trojčat. Nárůst je zaznamenán více po podání gonadoliberinů při terapii u žen rezistentních na indukci klomifencitrátem. V tomto případě se doporučuje volit protokoly s pomalu se zvyšujícími dávkami gonadoliberinů, které snižují pravděpodobnost mnohočetného těhotenství.

Intrauterinní inseminace je úspěšnou metodou v terapii některých příčin neplodnosti Je to technika jednoduchá, málo invazivní a levná. Nejvýznamnějšími faktory, které mají vliv na pravděpodobnost těhotenství, jsou délka trvání neplodnosti, věk ženy a kvalita spermatu. Všechny tyto parametry je nutno zvážit při volbě vhodné terapie při léčbě neplodnosti.

(nes)

Zdroj: Andersen AN, Goossens V, Gianaroli L, Felberbaum R, de Mouzon J, Nygren KG. Assisted reproductive technology in Europe 2003. Results generated from European registers by ESHRE. Hum Reprod 2007;22(6):1513-1525.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#