#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Individualizované stanovení plodnosti v reprodukčním věku – úkol budoucnosti?

4. 3. 2015

Článek se zabývá možnostmi preventivního vyšetření žen a mužů v reprodukčním věku s cílem stanovit individuální fertilitu. Klade důraz na individualizované poradenství, které má za úkol včas odhalit možné poruchy plodnosti a zabránit tak náročné terapii infertility v budoucnosti.

V 70. letech 20. století byla pozornost lékařů upřena k zabránění nechtěnému otěhotnění, byly vyvíjeny nové metody k zabránění početí a zároveň došlo k legalizaci umělých přerušení těhotenství. V současné době je však problém opačný. Pokročilý věk prvorodiček, celkově snížená fertilita žen a zvýšené množství kryokonzervace oocytů vedou k rozvoji iniciativ, které podporují včasné založení rodiny a rodičovství.

V Kodani bylo v roce 2011 založeno pracoviště, které se zabývá vyšetřováním a poradenstvím u jedinců bez známých poruch plodnosti (Fertility Assessment and Counselling Clinic, FAC). Koncept péče kliniky spočívá v prevenci neplodnosti a snížení potřeby nákladné terapie poruch plodnosti. Proto na této klinice nejsou vyšetřovány páry se známou příčinou infertility, které se o koncepci pokoušely 12 a více měsíců. 

Ve zmíněném centru poskytli lékaři celkem 1200 klientům individuální poradenství a vyšetření. Vyšetření bylo bezplatné, bez nutnosti doporučení odborného lékaře, konzultace s odborníkem trvala 30 min. Po vyplnění dotazníku, který byl zaměřen na rizika mužské a ženské neplodnosti, bylo u žen provedeno vyšetření hladiny Antimüllerova hormonu v séru a transvaginální sonografické vyšetření, které hodnotilo počet antrálních folikulů a ev. patologické nálezy v oblasti vaječníků, dělohy a pánve. U mužů byla provedena analýza spermatu (objem, koncentrace spermií, celkový počet spermií a jejich motilita). Výsledky vyšetření byly zpracovány pomocí kódovacího systému, k jehož vzniku autory inspiroval dotazník FertiSTAT.

Data ukázala, že kliniku FAC vyhledaly především ženy s vyšším vzděláním, vyšším měsíčním příjmem, průměrným věkem 33,4 roku a v 38 % žijících single. K motivacím klientů pro vyšetření na klinice uvádějí autoři práce jejich snahu získat informaci o své plodnosti a u žen o délce reprodukčního věku. Druhým důvodem konzultací byl zájem klientů o poradenství ohledně podpory plodnosti, i když pouze 28 % žen a 48 % mužů se v době vyšetření snažilo o početí dítěte. Dalším z důvodů, proč ženy usilovaly o informaci o ovariální rezervě, byl stále zvyšující se počet oplodnění dárcovskými spermiemi (v Dánsku činí až 1 % všech narozených dětí). I když možnosti určení plodnosti jsou u žen omezené, dle autorů mohou hodnoty sérového Antimüllerova hormonu a věk přirozené menopauzy u matky vyšetřované ženy představovat prediktory pro její fertilitu. Predikce fertility u mužů je založena na hodnocení spermiogramu dle nových norem WHO z roku 2010.

Závěrem práce je konstatováno, že úlohou odborníků v reprodukční medicíně by se měly v budoucnu stát preventivní aktivity zaměřené na individuální konzultace a vyšetřování jedinců, kteří se aktivně a efektivně zabývají početím svých potomků.

 (moa)

 Zdroj: Hvidman H. W., Petersen K. B., Larsen E. C., Macklon K. T., Pinborg A., Nyboe Andersen A. Individual fertility assessment and pro-fertility counselling; should this be offered to women and men of reproductive age? Hum Reprod. 2015 Jan; 30 (1): 9–15.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#