#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Genitální tuberkulóza jako nejčastější příčiny tubární infertility u žen v Indii

3. 11. 2008

Tuberkulózou indukovaná obstrukce vejcovodů stojí za téměř polovinou všech případů tubární infertility u žen, které v Indii vyhledají centrum asistované reprodukce. V Indii byly analyzovány záznamy 140 žen, které podstoupily fertilizaci in vitro v první polovině roku 2007 (leden–červen).

Z tohoto celkového počtu byla u sedmdesáti (to jest u poloviny) diagnostikována tubární infertilita. V této skupině pak byla genitální tuberkulóza (TBC) identifikována u třiceti čtyř žen, tj. u 48,5 %. Padesát osm pacientek (82,8 %) absolvovalo v minulosti terapii genitální či extragenitální formy TBC a u poloviny z nich byl při diagnostické hysteroskopii normální nález. Pouze osm pacientek udávalo menstruační obtíže jako hypomenoreu či sekundární amenoreu.

Klinické známky tuberkulózního postižení ženského pohlavního ústrojí jsou nespecifické, kromě zmíněné neplodnosti je to bolest, nepravidelná menstruace a velmi často se jedná o asymptomatický průběh. Během probíhající tuberkulózy pohlavního traktu je otěhotnění velmi vzácné, případně je komplikováno ektopickou graviditou či spontánními potraty. Diagnostika onemocnění není jednoduchá, původce je obtížně detekovatelný a izolovatelný v laboratoři. Definitivně bývá diagnóza stanovena až biopsií endometria, z bioptického vzorku získaného laparoskopicky či kultivací menstruační tekutiny a vaginálního sekretu.

Děložní dutina může být obliterována adhezemi a synechiemi, běžná je také obstrukce tuby – hydrosalpinx nebo pyosalpinx – a dilatace terminálních segmentů. V konečných stadiích se tuba stává rigidní díky fibróze, je výrazně omezená její peristaltika a vejcovody připomínají svým vzhledem trubice. Z dalších příznaků lze zmínit možnost vzniku peritonitidy, kalcifikace pyosalpingu či lymfatických uzlin a tuboovariální abscesy.

(pes)

Zdroj: Gynecology and Obstetrics, August 2008; 278; 325–327.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#