#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fertilita žen s ulcerózní kolitidou po chirurgickém řešení ileo-pouch-anální anastomózou

30. 1. 2010

Většina pacientek s diagnózou ulcerózní kolitidy, která vyžaduje chirurgické zákroky, je ve fertilním věku. Řada žen s touto diagnózou neporodila dítě před provedením ileo-pouch-anální anastomózy nebo má zájem o další potomky i po provedení anastomózy.

Většina pacientek s diagnózou ulcerózní kolitidy, která vyžaduje chirurgické zákroky, je ve fertilním věku. Řada žen s touto diagnózou neporodila dítě před provedením ileo-pouch-anální anastomózy (ileal pouch-anal anastomosis – IPAA) nebo má zájem o další potomky i po provedení anastomózy. Z literárních údajů vyplývá, že schopnost otěhotnět u žen po IPAA je menší než u pacientek s konzervativně léčenou ulcerózní kolitidou či u žen z normální populace. Pacientky po IPAA relativně dobře tolerují těhotenství, vaginální porod bývá považován za bezpečný v případě chybějící gynekologické indikace pro sekci. Přesto je procento císařských řezů u žen po IPAA vyšší než u normální populace, pravděpodobně z obav poškození ileálního pouche či perinea. Otázkou zůstává vliv vaginálního porodu na anální inkontinenci u těchto žen.

Studie se zaměřila na hodnocení kumulativní pravděpodobnosti otěhotnění žen po IPAA a sledovala komplikace během těhotenství a během porodu. Kontrolní skupinu tvořily ženy po apendektomii, která neovlivňuje plodnost. Byla použita dotazníková metoda, celkem bylo rozesláno 160 dotazníků pacientkám s IPAA a 160 dotazníků kontrolní skupině. Pravděpodobnost otěhotnění po IPAA byla vypočítána pomocí metody dle Kaplan-Meiera.

Z 54 žen, které prodělaly zákrok s vytvořením IPAA, jich 36 (67 %) otěhotnělo spontánně ve srovnání s kontrolní skupinou (celkem 60 žen, spontánně otěhotnělo 49 žen, tj. 82 %). Pravděpodobnost početí po 2 letech snažení byla 56 % v IPAA skupině a 91 % v kontrolní skupině (P < 0,001). Ženy po IPAA vyžadovaly častěji vyšetření neplodnosti (24 % versus 10 %; P = 0,044). Celkem 72 % žen s IPAA porodilo dítě, v kontrolní skupině porodilo 88 % vyšetřovaných. Poměr císařského řezu k celkovému počtu porodů v IPAA skupině byl 21/39, v kontrolní skupině 13/53 (P = 0,005). Anální inkontinence po porodu se častěji vyskytovala v kontrolní skupině.

Závěrem je možno konstatovat, že ženy po IPAA mají spíše sníženou pravděpodobnost otěhotnění než kompletní neplodnost. Pro nízký výskyt komplikací během těhotenství a během porodu by měl být u těchto žen prováděn císařský řez především z gynekologických indikací.

(moa)

Zdroj: Female fertility and childbirth after ileal pouch–anal anastomosis for ulcerative colitis. British Journal of Surgery 2007; 94: 478–482.



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#