#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aspekty redukce embryí po IVF

24. 5. 2008

Redukce vícečetného těhotenství je výkon prováděný na konci prvního trimestru (11. až 12. týden gravidity), který snižuje počet vyvíjejících se plodů.

Redukce vícečetného těhotenství je výkon prováděný na konci prvního trimestru (11. až 12. týden gravidity), který snižuje počet vyvíjejících se plodů. V případě trojčetného či vícečetného těhotenství se provádí selektivní redukce na maximálně dvojčetnou graviditu. Cílem je dosažení co nejdelšího gestačního stáří a snížení všech rizik spojených s porodem dítěte o velmi nízké porodní hmotnosti.

Mnohočetná těhotenství po IVF se objevují až ve 30 %. Hlavními riziky vícečetných gravidit jsou úmrtí plodu před 24. týdnem těhotenství, předčasné porody a poporodní komplikace. Perinatální mortalita je zvýšena čtyřikrát u dvojčat a šestkrát u trojčat. Navíc v průběhu těhotenství je zvýšené riziko vzniku preeklampsie, anemie nebo intrauterinní růstové retardace.

Ve studii, která byla provedena na vzorku 365 vícečetných gravidit, byl zkoumán vliv redukce embryí na těhotenství a porod. Ukázalo se, že redukce je spojena s téměř dvojnásobně vyšším rizikem samovolného potratu. Po redukci potratilo zbylá embrya celkem 8 % žen, v kontrolní skupině došlo k abortu ve 4 % případů. Průměrná doba mezi redukcí embryí a abortem byla více než 2 týdny. Časová souslednost ukazuje, že k abortu vede především resorpce fetoplacentární tkáně, méně pak samotný výkon.

Po redukci se však signifikantně snížil výskyt předčasných porodů na 10 % oproti kontrolní skupině, kde 28 % porodů proběhlo před 32. týdnem gravidity. Více než polovina žen po redukci porodila mezi 36. až 39. týdnem těhotenství. Redukce embryí tak snižuje neonatální mortalitu a riziko postižení plodu v důsledku extrémní prematurity.

Záměrem redukce embryí je pokračování gravidity za výhodnějších podmínek pro ženu i plody. Stejně jako je nezbytné informovat pacientku o komplikacích mnohočetného těhotenství, je nutné poučení o indikacích a rizicích selektivní redukce.

(nes)

Zdroj: Papageorghiou AT, Avgidou K. Risks of miscarriage and early preterm birth in trichorionic triplet pregnancies with embryo reduction versus expectant management: new data and systematic review. Human Reproduction 2006;(04).



Štítky
Reprodukční medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#