#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Venotonika jsou vhodnými přípravky v léčbě hemoroidů

17. 1. 2016

V metaanalýze 16 studií prokázala venotonika zahrnující přírodní i syntetické přípravky statisticky významný přínos v léčbě hemoroidů a zmírnění příznaků po hemoroidektomii. Britští autoři provedli v roce 2012 průzkum literatury s cílem zhodnotit vliv venotonik na zmírnění projevů, příznaků a závažnosti hemoroidálního onemocnění. V databázích Cochrane, MEDLINE a EMBASE vyhledali randomizované kontrolované studie věnované této problematice.

V metaanalýze 16 studií prokázala venotonika zahrnující přírodní i syntetické přípravky statisticky významný přínos v léčbě hemoroidů a zmírnění příznaků po hemoroidektomii.

Britští autoři provedli v roce 2012 průzkum literatury s cílem zhodnotit vliv venotonik na zmírnění projevů, příznaků a závažnosti hemoroidálního onemocnění. V databázích Cochrane, MEDLINE a EMBASE vyhledali randomizované kontrolované studie věnované této problematice. Výběr a zařazení studií do metaanalýzy prováděli nezávisle dva odborníci. Identifikovali 24 odpovídajících studií, z nichž bylo 8 vyřazeno z důvodu nízké kvality metodologie.

Metaanalýza dat prokázala statisticky významný přínos venotonik z hlediska zmírnění pruritu (poměr šancí [OR] = 0,23, p = 0,02), krvácení (OR = 0,12, p = 0,0002), krvácení po hemoroidektomii (OR = 0,18, p = 0,004), výtoku (OR = 0,12, p = 0,0008) i celkových příznaků (OR = 15,99, p < 0,00001) v porovnání s kontrolní léčbou. Statisticky nevýznamný přínos venotonik byl zjištěn z hlediska zmírnění bolesti, snížení skóre bolesti po hemoroidektomii a pooperační spotřeby analgetik.

Venotonika zahrnují heterogenní škálu přípravků. Je známo, že zvyšují žilní tonus, stabilizují kapilární permeabilitu a podporují lymfatickou drenáž. Užívají se v léčbě chronické žilní nedostatečnosti, lymfedému a hemoroidů. Tato metaanalýza prokázala oprávněnost jejich používání v poslední uvedené indikaci, zejména z důvodu zmírnění svědění, krvácení a výtoku i krvácení po hemoroidektomii.

(zza)

Zdroj: Perera N., Liolitsa D., Iype S., et al. Phlebotonics for haemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15; 8: CD004322.



Štítky
Angiologie Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#