#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přidání ibuprofenu k paracetamolu po tonzilektomii u dětí může zvyšovat riziko opakovaného pooperačního krvácení

20. 4. 2015

Porovnání paracetamolu v monoterapii a v kombinaci s ibuprofenem po tonzilektomii u dětí ukázalo, že přidání ibuprofenu nezvyšuje výskyt pooperačního krvácení, ale může zvýšit riziko opakovaných krvácení.

Porovnání panadolu v monoterapii a v kombinaci s ibuprofenem po tonzilektomii u dětí ukázalo, že přidání ibuprofenu nezvyšuje výskyt pooperačního krvácení, ale může zvýšit riziko opakovaných krvácení.

Tento retrospektivní přehled zdravotních záznamů se týká 1065 dětí po totální tonzilektomii provedené v období září 2012 až březen 2013 na univerzitním otorinolaryngologickém pracovišti v americkém Pittsburghu. Jeho cílem bylo porovnat účinnost a bezpečnost paralenu v kombinaci s ibuprofenem a paralenu v kombinaci s opioidy v této indikaci. Všechny zařazené děti užívaly paralen a 74 % z nich (n = 783) dostávalo také ibuprofen. Ve skupině s ibuprofenem užívalo 32,2 % (n = 252) opioidy.

Pooperační krvácení se vyskytlo u více než 8 % dětí (n = 89) a téměř u poloviny z nich (n = 43) byla nutná operační intervence. Podávání ibuprofenu nemělo významný vliv na výskyt pooperačního krvácení ani na nutnost jeho invazivního zastavení. Všichni pacienti s opakovanými epizodami krvácení byli ale ze skupiny s ibuprofenem. Riziko krvácení také stoupalo s věkem dítěte.

Autoři došli k závěru, že přidání ibuprofenu k paracetamolu po totální tonzilektomii u dětí nezvyšuje riziko krvácení, ale může být příčinou opakovaných krvácení u těchto pacientů.

(zza)

Zdroj: Mattos J. L., Robosin J. G., Greenberg J., et al. Acetaminophen plus ibuprofen versus opioids for treatment of post-tonsillectomy pain in children. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2014 Oct; 78 (10): 1671–1676.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#