#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost kombinace paracetamol/kodein v léčbě bolesti na oddělení urgentního příjmu

23. 11. 2017

Efektivita paracetamolu v kombinaci s kodeinem byla ověřena v řadě studií. Italští autoři se pokusili zhodnotit její účinnost u pacientů s různými typy bolesti končetin přijatých na urgentním příjmu.

Úvod

Příčinou somatické bolesti bývá obvykle úraz nebo zánět vyvolaný artritidou. Běžně se předepisují paracetamol, opioidy a nesteroidní protizánětlivé léky (NSAIDs), např. ketorolak. NSAIDs ovšem mají závažné vedlejší účinky, zvláště u starších pacientů. Nejčastěji se vyskytuje krvácení, většinou v GIT, převážně u nemocných, kteří měli v minulosti peptický vřed nebo gastritidu, a pacientů po chirurgickém výkonu. NSAIDs zvláště v kombinaci s kyselinou acetylsalicylovou (ASA) mohou způsobit kardiovaskulární komplikace a úmrtí. Opioidy jako tramadol, oxykodon, kodein a morfin jsou bezpečnější. Při jejich použití však může nastat změna psychického stavu, která může zhoršit možnost posouzení a monitorování neurologického stavu, zejména u pacientů s traumatickým poškozením mozku. Aby se tyto negativní účinky opioidů snížily, používají se jejich kombinace s různými analgetiky. Několik studií prokázalo silnou analgetickou aktivitu kombinace paracetamol/kodein u různých subjektů včetně pacientů s úrazem. 

Metodika a průběh studie

Cílem průřezové observační prospektivní kohortové studie bylo zhodnotit účinnost kombinace paracetamol/kodein u nemocných přijatých na urgentní oddělení. Do studie bylo zařazeno 200 pacientů starších 18 let s lokalizovanou traumatickou nebo zánětlivou bolestí pouze v oblasti končetin. Lékaři měli instrukce podávat alternativně po sobě kombinaci paracetamol/kodein (1000 mg/60 mg p. o.) nebo ketorolak (15 mg p. o.) v poměru 1 : 1, s výjimkou případů alergie na některé z léčiv. Proto se jednalo o pseudorandomizovanou studii. Intenzita bolesti, měřená pomocí numerické škály, byla hodnocena po 30 minutách a 2 hodinách od podání léků. 

Výsledky

Kombinaci paracetamol/kodein dostalo 87 pacientů, ketorolak 113 pacientů. Kombinace paracetamol/kodein prokázala noninferioritu v porovnání s ketorolakem při potlačení netraumatické a posttraumatické bolesti (p = 0,635 a p = 0,482). U pacientů se zlomeninami a svalovou bolestí ovšem byla zjištěna významně vyšší účinnost kombinace paracetamol/kodein v porovnání s ketorolakem (p = 0,044). 

Závěr

Kombinace paracetamol/kodein byla v této studii stejně účinná při potlačení netraumatické a posttraumatické bolesti jako ketorolak a významně účinnější u pacientů se zlomeninami a svalovou bolestí. Tyto výsledky svědčí ve prospěch použití kombinace paracetamol/kodein ve většině případů končetinové bolesti u pacientů na urgentním příjmu. Týká se to zvláště nemocných s kardiovaskulárními riziky, zvýšeným rizikem krvácení do GIT a všemi komorbiditami, u nichž je použití NSAIDs kontraindikované. K potvrzení výsledků bude třeba dalších randomizovaných studií.

(lkt)

Zdroj: Buccelletti F., Marsiliani D., Zuccalà G. et al. Paracetamol-codeine compared to ketorolac for pain control in the emergency department. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2014; 18 (20): 3139–3143.



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#