#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinace paracetamolu s kodeinem je účinná a bezpečná v léčbě bolesti různého původu

5. 11. 2015

Přehled publikovaných studií dokládá účinnost kombinace paracetamol/kodein v léčbě bolesti různého původu. Tato analgetická kombinace je minimálně stejně účinná jako NSAID s výhodou lepšího bezpečnostního profilu. Nejlepších výsledků bylo s kombinací paracetamol/kodein dosaženo v léčbě pooperační bolesti.

Kombinace paracetamol/kodein je standardní léčbou druhého stupně analgetické škály WHO. Cílem přehledu literatury provedeného v roce 2013 bylo zhodnotit výsledky relevantních studií týkajících se účinnosti a bezpečnosti této kombinace v léčbě bolesti různého původu. Zařazeny byly všechny v angličtině publikované randomizované kontrolované studie, metaanalýzy a přehledy týkající se této problematiky.

Léčba bolesti kombinací paracetamol/kodein prokázala účinnost v léčbě středně závažné až závažné bolesti u všech hodnocených stavů: bolest hlavy, pooperační bolest, osteoartikulární bolest a posttraumatická bolest. Analgetická účinnost této kombinace nebyla nikdy horší než účinnost nesteroidních antiflogistik. Vedlejší účinky kombinace byly většinou mírné a lišily se od nežádoucích účinků NSAID, které můžou zahrnovat až život ohrožující stavy.

Autoři tento přehled uzavírají s tím, že účinnost a bezpečnost léčby bolesti kombinací paracetamolu s kodeinem je dána synergickým účinkem obou molekul.

(zza)

Zdroj: Franceschi F., Iacomini P., Marsiliani D., et al. Safety and efficacy of the combination acetaminophen-codeine in the treatment of pain of different origin. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Aug; 17 (16): 2129–35.



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#