#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rostlinné přípravky v terapii virových onemocnění dýchacích cest

1. 12. 2015

Virové respirační infekce se v populaci vyskytují velmi často. V důsledku nerozpoznání virové etiologie jsou však pacientům často nasazována antibiotika, která mají na virová onemocnění nulový efekt. V jejich terapii se naopak osvědčily některé rostlinné přípravky, jejichž účinnost byla prokázána v klinických studiích.

Diagnostické chyby

Virové infekce se v populaci vyskytují běžně, ale bývají často zaměňovány za onemocnění bakteriálního původu. Bohužel v mnoha případech lékař předepíše antibiotickou terapii, aniž by ověřil bakteriální původ nemoci. Antibiotika ze své podstaty působí pouze na buněčné organismy, a proto nemají na zvládnutí virových infekcí žádný pozitivní vliv. Časté užívání antibiotik navíc vede k rozvoji rezistence a tím ke ztrátě účinnosti těchto léků. Pro správnou léčbu virových onemocnění je důležité především stanovení přesné diagnózy.

Léčba virových infekcí

Antivirotika jsou léčiva, která lze použít v léčbě virových infekcí. Účinkují však jen proti úzkému spektru původců a na běžné virové infekce se neužívají. Mechanismem jejich účinku je inhibice neuraminidáz a hemaglutininu, inhibice replikace viru nebo zvýšení syntézy IFN-β. Pro léčbu běžných virových infekcí se využívá hlavně terapie symptomatická.

V klinických studiích byl prokázán pozitivní efekt některých rostlinných přípravků. Byl testován mj. extrakt z kořenů pelargonie (Pelargonium sidoides) při léčbě akutních respiračních infekcí. Účinnost přípravku byla porovnána s placebem. Zkoumal se klinický účinek u dětských i dospělých pacientů s akutní bronchitidou, tonzilo-faryngitidou, rinitidou a sinusitidou. Ve všech případech byl prokázán signifikantní rozdíl mezi léčenou skupinou a skupinou pacientů užívajících placebo. Přípravek byl velmi dobře tolerován. U léčených pacientů v porovnání s kontrolní skupinou došlo k rychlejšímu ústupu symptomů a snížení závažnosti infekce.

Závěr

V terapii akutních respiračních infekcí je nejdůležitější vyloučit bakteriální etiologii a vyvarovat se zbytečného použití antibiotik. Pro redukci symptomů virových infekcí lze použít některé rostlinné přípravky, jejichž účinnost byla klinicky ověřena.

(idav)

Zdroje:
1. Matthys H. et al. Efficacy and tolerability of EPs 7630 tablets in patients with acute bronchitis: a randomised, double-blind, placebo-controlled dose-finding study with a herbal drug preparation from Pelargonium sidoides. Curr Med Res Opin 2010; 26 (6): 1413–1422.
2. Matthys H. et al. Randomised, double-blind, placebo-controlled trial of EPs 7630 in adults with COPD. Respir Med 2013; 107 (5): 691–701.
3. Matthys H., Malek F. A. Antibiotic use in patients with COPD receiving EPs 7630 as an add-on treatment. Atemwegs- und Lungenkrankheiten 2015; 41 (1): 27–34.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#