#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: R. Brůha 1;  L. Skladaný 2
Působiště autorů: IV. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN v Praze 2 II. interná klinika SZU a FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici 1
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2024; 78(2): 79
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyne, kolegovia, čitatelia Gastroenterologie a hepatologie,

píšeme tento úvodník zhodou mnohých okolností v Medzinárodný deň pečene a v deň, kedy Lancet uverejnil ďalšiu zo série analýz globálneho bremena, ktoré svet nesie následkom rôznych chorôb vrátane cirhózy pečene. Z oboch je zrejmé, že výskyt chronických chorôb pečene a ich celospoločenských následkov zahrnujúcich práceneschopnosť, kvalitu života, návštevy lekárov, hospitalizácie a straty na životoch si vynucuje čoraz väčšiu pozornosť. A v tomto rámci sa vám dostáva do rúk jarné vydanie Gastroenterologie a hepatologie, každoročne zamerané práve na hepatológiu.

A je to číslo, které je výjimečné jak svým rozsahem, tak monotematickým obsahem. Podstatná část je věnována 30. výročí zahájení programu transplantací jater v pražském IKEM a představuje ucelené shrnutí této problematiky. Soubor článků – vhodně doplněný o zkušenosti slovenských autorů – také ukazuje, kolik práce, úsilí, trpělivosti i odvahy je za úspěšným programem transplantací jater.

Aktuální číslo časopisu ukazuje, jakou cestu urazila česká i slovenská hepatologie v posledních desetiletích, a je tak i pozvánkou na výroční konference České hepatologické společnosti a Slovenskej hepatologickej spoločnosti, na které vás jménem Výborů spoločností srdečne zveme – ve dnech 15.–17. května do NH hotelu v Olomouci a v dňoch 22.–24. mája 2024 do hotela Patria vo Vysokých Tatrách.

Dúfame, že aj čítanie tohto čísla Gastroenterologie a hepatologie prispeje ku komplexnej starostlivosti o pacientov s chorobami pečene, ktorú je v čoraz väčšej miere nútená zabezpečovať aj gastroenterológia.

Radan Brůha
Ľubomír Skladaný
koeditoři sekce Hepatologie
bruha@cesnet.cz
lubomir.skladany@gmail.com

Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 2

2024 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#