#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Erratum


Published in: Úraz chir. 22., 2014, č.2

Overview

CÍL:
Cílem studie bylo na základě analýzy zemřelých zraněných s tupým poraněním zhodnocení role hrudního traumatu jako příčiny letality.

METODIKA:
Do studie byly zařazeni zranění s tupým traumatem, kteří zemřeli v roce 2010–2012. Z pitevních protokolů byla vybrána skupina 210 zraněných. Z celkového počtu byl poraněn hrudník u 178 (86 %) zraněných jako sdružené poranění v rámci polytraumatu. Provedena analýza příčiny úrazu, typu poranění, rozsahu nitrohrudních úrazových komplikací u zemřelých po tupém poranění hrudníku.

VÝSLEDKY:
Z celkového počtu 210 zemřelých zraněných s tupým poraněním bylo 139 (66 %) po dopravní nehodě, 65 (31 %) po pádu z výše a 6 (3 %), kde k poranění došlo při práci. Poranění hrudníku jako primární příčina úmrtí bylo zjištěno u 101 (48 %) zemřelých .U 78 (37 %) zemřelých zraněných z jiných příčin (nejčastěji kraniocerebrální poranění) bylo zjištěno sdružené poranění hrudníku, které se podílelo na závažnosti traumatu. Jako primární příčina úmrtí spojená s vykrvácením bylo nejčastěji prokázáno poranění plíce (lacerace a kontuze) u 93 zemřelých, srdce (ruptura a kontuze) u 72, aorty (ruptura) u 47 a poranění dalších nitrohrudních velkých cév (ruptura) u 17 zemřelých. U sdruženého poranění hrudníku, jako u jedné z dalších příčin letality, bylo vedle poranění plíce (lacerace, kontuze) u 63 prokázáno poranění srdce (kontuze) u 14 zraněných závažné poranění skeletu hrudníku (bloková zlomenina žeber a zlomenina sterna).

DISKUZE:
Závažné poranění hrudníku významně zvyšuje časnou úmrtnost u polytraumatu, a to jak na místě úrazu, tak i v průběhu časného poúrazového období po přijetí do nemocnice. Poranění hrudníku je většinou uváděno jako druhá nejčastější příčina úmrtí (až v 35 %) a dále jako jedna z dalších příčin se podílí na letalitě u dalších až 35 % zraněných. Tomu odpovídají i výsledky naší studie, kde závažné hrudní trauma je vedle kraniocerebrálního poranění nejčastější příčinou letality.

ZÁVĚR:
Závažné tupé poranění hrudníku je častou příčinou okamžité a časné úmrtnosti.

Klíčová slova:
Tupé poranění hrudníku, příčina úmrtí.

Vážení čtenáři,

v čísle 4/12 našeho časopisu byl zveřejněn příspěvek Poranění hrudníku jako příčina úmrtí u tupého traumatu (Thoracic trauma as cause of the death in blunt injuries) autorů 1František Vyhnánek, 2Jiří Hladík z pracoviště 1Traumatologické centrum Chirurgická klinika, 2Ústav soudního lékařství FNKV a 3. LF UK Praha (Traumatological Centre, Department of Surgery, 2Insitute of forensic medicine, Faculty hospital Královské Vinohrady, 3.Faculty of Medicine, Charles University Prague), kde omylem nebyly vloženy tabulky a grafy.

Za chybu se redakce časopisu Úrazová chirurgie omlouvá jak autorům, tak čtenářům.

Table 1. Tupé poranění hrudníku - příčina úmrtí (2010–2012)
Tupé poranění hrudníku - příčina úmrtí (2010–2012)

Table 2. Počet zemřelých s tupým poraněním podle věku (n = 210)
Počet zemřelých s tupým poraněním podle věku (n = 210)

Příčina úrazu u tupého traumatu (n= 210) v %
Graph 1. Příčina úrazu u tupého traumatu (n= 210) v %

Table 3. Tupé poranění hrudníku - primární příčina úmrtí (n=101)
Tupé poranění hrudníku - primární příčina úmrtí (n=101)

Tupé poranění hrudníku – primární příčina úmrtí (výskyt poranění jednotlivých orgánů v %) (n=101)
Graph 2. Tupé poranění hrudníku – primární příčina úmrtí (výskyt poranění jednotlivých orgánů v %) (n=101)

Table 4. Sdružené tupé poranění hrudníku u zemřelých z jiných příčin (n = 78)
Sdružené tupé poranění hrudníku u zemřelých z jiných příčin (n = 78)

Sdružené tupé poranění hrudníku u zemřelých z jiných příčin úmrtí (výskyt poranění jednotlivých orgánů v %, n= 78)
Graph 3. Sdružené tupé poranění hrudníku u zemřelých z jiných příčin úmrtí (výskyt poranění jednotlivých orgánů v %, n= 78)


Labels
Surgery Traumatology Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#