#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdeněk Třískala, Dobroslava Jandová a kolektiv: Medicína přírodních léčivých zdrojů Minerální vody


Published in: Rehabil. fyz. Lék., 27, 2020, No. 1, pp. 56.
Category: Book Review

Po delší době se objevuje na trhu kniha, která je fundovaným lékařským pohledem na problematiku komplexní balneoterapie vnitřních chorob s využitím minerálních vod. Odbornost autorů je zárukou, že se nám dostává konečně racionální přehled preskripce jednotlivých typů minerálních vod, že se čtenář může seznámit s paletou postupů jednotlivých lázní.

Kniha je dělena do osmi kapitol. V první kapitole se seznámíme s empirickými zkušenostmi účinků stopových prvků na organismus. Druhá kapitola, pojednávající o možnostech komplexní lázeňské léčby vnitřních chorob, je z pera prim. MUDr. Jarmily Kolářové, CSc., a objevují se v ní poznatky kdysi nashromážděné Výzkumným ústavem balneologickým, a to pragmatickým pohledem racionálního lékaře. Další kapitola prim. MUDr. Jiřího Hnátka popisuje indikace a účinky Luhačovických minerálních vod. Ve čtvrté kapitole zkušené odbornice MUDr. Drahomíra Nečasová a MUDr. Dana Šašková shrnuly své celoživotní zkušenosti s balneoterapií dětských nefrourologických pacientů. Minerální prameny Mariánských Lázní a jejich racionální užití v terapii jsou námětem páté kapitoly autorské dvojice MUDr. Drahomíry Nečasové a MUDr. Pavla Knáry. Komplexní přehled jednotlivých minerálních vod a jejich složení je námětem šesté kapitoly autorů Mgr. Zdeňka Třískaly a doc. MUDr. Dobroslavy Jandové. Tato autorská dvojice v sedmé kapitole vnáší jasný pohled do legislativní problematiky minerálních vod vhodných pro plnění do spotřebite lských obalů. V závěru knihy prezentují autoři poprvé ve světové balneologické literatuře unikátním grafickým znázorněním rozdílná složení jednotlivých vod.

Kniha dává dokonalý přehled o celé problematice minerálních vod a je cenným nástrojem pro lékaře všech zúčastněných oborů. Pro lékaře oboru Rehabilitační a fyzikální medicína je navíc neocenitelným zdrojem poznatků při specializačním vzdělávání.

MUDr. Jan Vacek, Ph.D.


Labels
Physiotherapist, university degree Rehabilitation Sports medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#