#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Penetrující poranění hrudníku a břicha: diagnostický a léčebný postup


Authors: F. Vyhnánek;  L. Novák;  D. Jirava;  M. Očadlík
Authors‘ workplace: Traumatologické centrum FNKV, Chirurgická klinika FNKV a 3. LF UK, Praha
Published in: Rozhl. Chir., 2011, roč. 90, č. 11, s. 642-646.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Penetrující poranění hrudníku, břicha a nebo obou dutin současně jsou spojena s vysokým rizikem výskytu život-ohrožujícího poranění nitrodutinových orgánů. Většina nemocných vyžaduje akutní operaci. Při dostupnosti miniinvazivní techniky je u hemodynamicky stabilizovaných nemocných indikována ke stanovení rozsahu poranění tak i k terapii torakoskopická nebo laparoskopická intervence.

Cíl studie:
Retrospektivní analýza incidence, diagnostiky a léčení penetrujících poranění hrudníku, břicha a sdružených torakoabdominálních poranění ošetřených v traumatologickém centru.

Nemocní, metoda a výsledky:
Bylo vyhodnoceno celkem 195 zraněných s penetrujícím poraněním hrudníku, břicha nebo obou dutin současně, hospitalizovaných v TC FNKV v Praze od roku 1999 do roku 2010. Z nich bylo 177 (91 %) mužů. Z celkového počtu bylo 102 (53 %) zraněných s penetrujících poranění břicha, 71 (36 %) s poraněním hrudníku a 22 (11 %) se sdruženým poranění hrudníku a břicha. Převažovalo bodné poranění (173, tj. 89 % zraněných). Střelné poranění bylo příčinou pronikajícího inzultu u 22 pacientů. V diagnostice bylo v poslední době u stabilizovaných zraněných použito MDCT. U 171 zraněných byla indikována akutní torakotomie, nebo torakotomie. U sdružených poranění obou dutin byla provedena buď torakotomie a laparotomie, nebo torakofrenolaparotomie. Videotorakoskopie nebo laparoskopie byla provedena u 21 (11 %) nemocných. Při operační revizi zemřeli 2 zranění na ireverzibilní hemoragický šok, další 2 zranění zemřeli na septické komplikace při střelném poranění břicha.

Závěr:
Incidence penetrujících poranění hrudníku, břicha nebo obou dutin současně je u nás relativně nízká. K akutní torakotomii a nebo laparotomii jsou indikováni zranění s nestabilní hemodynamikou. Miniinvazivní postup má diagnostický a léčebný přínos u stabilního zraněného. Diagnostická torakoskopie a laparoskopie vede k průkazu některých poranění (bránice, trávicí trubice). Léčebně lze miniivazivní metodu využít k ošetření zdroje krvácení a k cílené drenáži. Neoperační postup je metodou volby u vybrané skupiny hemodynamicky stabilních zraněných s bodným poraněním, se zajištěním monitorace stavu zraněného včetně radiodiagnostiky.

Klíčová slova:
penetrující poranění hrudníku a břicha – diagnostika – léčení

ÚVOD

Penetrující poranění hrudníku a břicha je méně častým typem traumatu v našich zemích. Podle mechanismu úrazu je častějším poraněním bodné [1, 2, 3]. Většina těchto poranění je spojena s rizikem ohrožení života spojené s nitrodutinovým krvácením a mimo to v břišní dutině i s rozvojem peritonitidy. Postup u penetrujícího poranění obou dutin se řídí vedle klinického stavu i výsledky zobrazovacích vyšetření u zraněného se stabilizovanou hemodynamikou [1, 2, 3, 4]. Zásadní přístup u nestabilního zraněného je neodkladná operace. Uvedení a zdokonalení diagnostických postupů a zobrazovacích metod u zraněného se stabilní hemodynamikou jako je miniivazivní technika (torakoskopie, laparoskopie), multidetektorové CT a cílená ultrasonografie přispělo signifikantně k rozšíření spektra v léčení penetrujících poranění [5, 6, 7, 8, 9].

NEMOCNÍ, METODA A VÝSLEDKY

V retrospektivní studii byla provedena analýza incidence, diagnostiky a léčby penetrujících poranění hrudníku, břicha a sdruženého torakoabdominálního poranění, které byly ošetřeny v Traumatologickém centru od roku 1999 do roku 2010. Celkem bylo přijato 195 zraněných (Tab. 1). Z celkového počtu bylo 177 (91 %) mužů a 18 (9 %) žen. S penetrujícím poraněním břicha bylo ošetřeno 102 (53 %) zraněných, 71 (36 %) s poraněním hrudníku a 22 (11 %) se sdruženým poraněním hrudníku a břicha. Převažovalo bodné poranění u 173 (89 %) pacientů (Graf 1). Střelné poranění bylo ošetřeno u 22 zraněných. Nejčastější příčinou byl kriminální úraz u 172 zraněných, pracovní úraz u 10 a u 13 pacientů šlo o suicidium. Nejčastěji poraněným orgánem byla u penetrujícího poranění hrudníku plíce (59 %) a dále srdce a perikardu (11 %) (Graf 2). U penetrujícího poranění břicha byly nejčastěji poraněny tenké střevo (25 %)a játra (22 %), dále tlusté střevo (12 %) (Graf 3). Ve skupině zraněných se sdruženým penetrujícím poranění obou dutin bylo prokázáno nejčastější poranění bránice (77 %), plíce (73 %), jater (64 %), střeva (27 %), a dále srdce a perikardu, velkých nitrohrudních cév a žaludku (14 %) (Graf 4). Postup v ošetření zraněných s penetrujícím poranění je indikován především na základě zhodnocení klinického vyšetření zraněného (Obr. 1, 2), jeho hemodynamiky (Schéma 1, 2, 3). Neodkladná torakotomie a laparotomie byla provedena u všech poranění střelných a dále i bodných s příznaky oběhové nestability. V posledním období je prováděno vedle nativního RTG snímku i multidetektorová výpočetní tomografie (MDCT) u zraněných i s přechodnou stabilitou hemodymiky. U střelných poranění a nebo bodných poranění s ponechaným cizím tělesem v dutině je provedení nativního RTG snímku hrudníku (Obr. 3) a břicha součástí algoritmu k volbě operačního přístupu a u střelného poranění posouzení typu poranění včetně lokalizace projektilu. V postupu u penetrujících poranění byla indikována laparotomie u 101 zraněných, z toho u 20 byla pouze diagnostickým výkonem (Tab. 2). Torakotomie byla provedena u 63 zraněných, u jednoho jako diagnostický výkon. Torakofrenolaparotomie nebo torakotomie a frenotomie byla indikována u sdružených poranění hrudníku a břicha. Sternotomie byla přístupem k ošetření bodného poranění mezihrudí. Miniinvazivní přístup (videotorakoskopie a laparoskopie) byla provedena u 21 zraněných, z nich jako diagnostický výkon u 7 pacientů. Ošetření poraněných orgánů v hrudní a břišní dutině (Tab. 3) byla nejčastěji suturou. Resekční výkony se týkaly poranění plíce, jater a střeva. Splenektomie a nefrektomie byla indikována u 2 nemocných. Zemřeli 4 zranění. U dvou byl příčinou úmrtí ireverzibilní hemoragický šok u poranění srdce a jater. Další 2 zranění zemřeli na septické komplikace u střelného poranění tlustého střeva a pankreatu.

Table 1. Penetrující poranění hrudníku a břicha (TC FNKV, 1999–2010) Tab. 1. Penetrating thoracic and abdominal injuries (TC FNKV, 1999–2010)
Penetrující poranění hrudníku a břicha (TC FNKV, 1999–2010)
Tab. 1. Penetrating thoracic and abdominal injuries (TC FNKV, 1999–2010)

Table 2. Operační přístup u penetrujícího poranění hrudníku a břicha (n = 195) Tab. 2. Surgical approach in penetrating thoracic and abdominal injuries (n = 195)
Operační přístup u penetrujícího poranění hrudníku a břicha (n = 195)
Tab. 2. Surgical approach in penetrating thoracic and abdominal injuries (n = 195)
 

Table 3. Ošetření penetrujících poranění orgánů dutiny hrudní a břišní (n = 195) Tab. 3. Management of penetrating thoracic and abdominal injuries (n = 195)
Ošetření penetrujících poranění orgánů dutiny hrudní a břišní (n = 195)
Tab. 3. Management of penetrating thoracic and abdominal injuries (n = 195)
 

jp_37160_f_4
jp_37160_f_4
 

Obr. 1 a 2. Penetrující poranění hrudníku vzniklé při pádu na hromosvod (poranění horního laloku plíce)
Fig. 1 a 2. Penetrating thoracic trauma caused by a fall on a lightning conductor (upper thoracic lobe trauma)
Obr. 1 a 2. Penetrující poranění hrudníku vzniklé při pádu na hromosvod (poranění horního laloku plíce) Fig. 1 a 2. Penetrating thoracic trauma caused by a fall on a lightning conductor (upper thoracic lobe trauma)
  

RTG hrudníku u zraněného s penetrujícím poraněním vzniklé pádem na hromosvod
Fig. 3. Thoracic x-ray in a patient with penetrating trauma caused by a fall on a lightning conductor
Image 1. RTG hrudníku u zraněného s penetrujícím poraněním vzniklé pádem na hromosvod Fig. 3. Thoracic x-ray in a patient with penetrating trauma caused by a fall on a lightning conductor
  

Penetrující poranění hrudníku a břicha (TC FNKV, n = 195, v%)
Graph 1. Penetrating thoracic and abdominal injuries (TC FNKV, n = 195, in %)
Graph 1. Penetrující poranění hrudníku a břicha (TC FNKV, n = 195, v%) Graph 1. Penetrating thoracic and abdominal injuries (TC FNKV, n = 195, in %)
  

Poranění orgánů u penetrujícího poranění hrudníku (n= 71 , v%)
Graph 2. Organ injuries in penetrating thoracic injuries (n= 71 , in %)
Graph 2. Poranění orgánů u penetrujícího poranění hrudníku (n= 71 , v%) Graph 2. Organ injuries in penetrating thoracic injuries (n= 71 , in %)
   

Poranění orgánů u penetrujícího poranění břicha (n = 102, v%)
Graph 3. Organ injuries in penetrating abdominal injuries (n = 102, in %)
Graph 3. Poranění orgánů u penetrujícího poranění břicha (n = 102, v%) Graph 3. Organ injuries in penetrating abdominal injuries (n = 102, in %)
   

Poranění orgánů u sdruženého penetrujícího poranění hrudníku a břicha (n = 22, v %)
Graph 4. Organ injury in combined penetrating thoracic and abdominal injuries (n = 22, in %)
Graph 4. Poranění orgánů u sdruženého penetrujícího poranění hrudníku a břicha (n = 22, v %) Graph 4. Organ injury in combined penetrating thoracic and abdominal injuries (n = 22, in %)
   

Schéma 1. Algoritmus u bodného penetrujícího poranění hrudníku (TC FNKV)
Scheme 1. Algorithm in stab penetrating thoracic traumas (TC FNKV)
Schéma 1. Algoritmus u bodného penetrujícího poranění hrudníku (TC FNKV) Scheme 1. Algorithm in stab penetrating thoracic traumas (TC FNKV)
   

Schéma 2.  Algoritmus u bodného penetrujícího poranění břicha (TC FNKV)
Scheme 2. Algorithm in stab penetrating abdominal traumas (TC FNKV)
Schéma 2. Algoritmus u bodného penetrujícího poranění břicha (TC FNKV) Scheme 2. Algorithm in stab penetrating abdominal traumas (TC FNKV)
    

Schéma 3. Algoritmus u střelného penetrujícího poranění hrudníku a břicha
Scheme 3. Algorithm in gun shot penetrating thoracic and abdominal traumas
Schéma 3. Algoritmus u střelného penetrujícího poranění hrudníku a břicha Scheme 3. Algorithm in gun shot penetrating thoracic and abdominal traumas
    

DISKUSE

Penetrující poranění hrudníku, břicha a nebo obou dutin současně jsou spojeny s vysokým rizikem výskytu životohrožujících poranění [1, 3]. Proto většina nemocných vyžaduje akutní operaci. K dosažení přijatelných výsledků je zásadní rychlá, cílená chirurgická intervence [3]. Indikace chirurgické revize je proto stanovena na základě klinického vyšetření a doplnění vyšetření zobrazovací metodou, jejíž provedení je závislé na stavu hemodynamiky. Nativní RTG snímek hrudníku a břicha je vždy důležitou informací. Korelace s výsledkem novějších zobrazovacích metod (multidetektorového CT) u stabilizovaného zraněného dovolují posun směrem k neoperačnímu postupu u vybrané skupiny zraněných s bodným pronikajícím poraněním [5, 9, 10]. Torakotomie je vždy indikována u podezření na poranění srdce. U bodného poranění hrudníku bez postižení srdce s limitovaným krvácením lze provést videotorakoskopiii nebo jen drenáž hrudníku [1]. U bodných poranění solidních orgánů v dutině břišní jsou uváděny úspěchy s neoperační léčbou u více než jedné čtvrtiny poranění solidních orgánů [9, 10]. Do algoritmu ošetření těchto poranění je vedle výsledku klinického vyšetření (hemodynamická stabilita, bez známek zánětu pobřišnice, bez známek eviscerace) zařazena výpočetní tomografie zaměřená na diagnostiku možného poranění GIT a i diagnostická laparoskopie [3]. Zařazení diagnostického miniinvazivního postupu snížilo počet diagnostických torakotomií i laparotomií [8, 9, 10]. Laparoskopie a torakoskopie je přínosem u stabilizovaného zraněného k diagnostice penetrujícího poranění současně obou dutin, penetrujícího poranění bránice, a dalších poranění, jejichž průkaz je limitován falešně negativním výsledkem zobrazovacích vyšetření (především poranění trávicí trubice) [8, 11]. Léčebně lze miniinvazivní techniku využít k ošetření zdroje krvácení a cílené drenáži. Časná torakoskopie u penetrujícího poranění hrudníku zraněných se stabilní hemodynamikou může zlepšit výsledek léčby (zkrácení doby hospitalizace a signifikatní pokles diagnostických torakotomií) [8]. U střelných poranění obou dutin je nadále léčebnou metodou časná chirurgická revize. U penetrujících sdružených torakoabdominálních poranění je důležitá adekvátní volby přístupu (většinou kombinace torakotomie a laparotomie) s cílem co nejčasnější kontroly zdroje krvácení. Perzistující hypotenze při pozdním ošetření zdroje krvácení je nejčastější příčinou mortality [11, 12]. Technika ošetření penetrujících poranění vede k co nejrychlejšímu ošetření zdroje krvácení nejčastěji suturou. Resekční výkony většinou neanatomické jsou indikovány u střelných poraněním parenchymových orgánů s devastací části parenchymu (plíce, játra) nebo odstranění celého orgánu (slezina, ledvina). U poranění trávicí trubice je indikace resekce většinou u střelných poranění nebo devastujícím poraněním při penetraci většího cizího tělesa. Provedení primární anastomózy při resekci v oblasti rektosigmoidea při vyloučení rizikových faktorů vzniku pooperačních komplikací (velká kontaminace dutiny břišní střevním obsahem, antibiotická profylaxe jen jednou dávkou) je možnou metodou volby [3].

ZÁVĚR

Výskyt penetrujících poranění hrudníku, břicha nebo obou dutin současně je u nás relativně nízký. K akutní torakotomii a laparotomii jsou indikována zranění s nestabilní hemodynamikou. Miniinvazivní postup má diagnostický i léčebný přínos u stabilního zraněného. Diagnostická torakoskopie a laparoskopie je přínosem k průkazu některých poranění (bránice, trávicí trubice) nebo i k posouzení úplnosti penetrace dutiny. Léčebně lze miniivazivní techniku využít k ošetření zdroje krvácení a k cílené drenáži. Neoperační postup je metodou volby u vybrané skupiny hemodynamicky stabilních zraněných s bodným poraněním, se zajištěním monitorace stavu zraněného včetně radiodiagnostiky.

Doc. MUDr. František Vyhnánek, CSc.

Traumatologické centrum FNKV

Šrobárova 50

100 38 Praha 10

e-mail : vyhnanek@fnkv.cz


Sources

1. Mandal, A. K., Sanusi, M. Penetrating Chest Wounds: 24 years experience. World J. Surg., 2001; 25: 1145–1149.

2. Asensio, J. A., Arroyo, H., Veloz, W., et al. Penetrating thoracoabdominal injuries: ongoing dilema- which cavity and when? World J. Surg., 2002; 26: 539–543.

3. Biffl, W. L., Moore, E. E. Management guidelines for penetrating abdominal trauma. Curr. Opin. Crit. Care, 2010; 16: 609–617.

4. Butt, M. U., Zacharias, N., Velmahos, G. C. Penetrating abdominal injuries: management contraversies. Scand. Trauma Resusc. Emerg. Med., 2009; 17: 19–29.

5. Velmahos, G., Constantinos,C., Tillou, A., et al. Abdominal computer tomographic scan for patients with gunshot wounds to the abdomen selected for non-operative management. J. Trauma, 2005; 59: 1155–1160.

6. Sproviero, J. The role of ultrasound in penetrating trauma. Eur. J. Trauma Emerg. Surg., 2010; 36: 138–144.

7. Demeš, R., Čermák,S., Výborný, J., et al. Videotorakoskopie a videoasistované chirurgické výkony u penetrujících poranění hrudníku. Rozhl. Chir., 2001; 80: 304–307.

8. Ahmed, N., Chung, R. Role of early thoracoscopy for management of penentrating wounds of the chest. Am. Surg., 2010; 76: 1236–1239.

9. Inaba, K., Demetriades, D. The nonoperative management of penetrating abdominal trauma. Adv. Surg., 2007; 41: 51–62.

10. Demetriades, D., Hadjizacharia, P., Constantinou, C., et al. Selective nonoperative management of abdominal solid organ injuries. Ann. Surg., 2006; 244: 620–628.

11. Murray, J. A., Demetriades, D., Asensio, J. A., et al. Occult injuries to the diaphragm: prospective evaluation of laparoskopy in penetrating injuries to the left lower chest. JACS, 1998; 187: 626–630.

12. Bergeon, E., Lavoie, A., Razek, T., et al. Penetrating thoracoabdominal injuries in Quebec: implications for surgical training and maintenance of competence. Can. J. Surg., 2005; 48: 284–288.

Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#