#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky elektivní laparoskopické apendektomie u nejasných bolestí v pravém hypogastriu


Authors: L. Plánka;  J. Tůma;  V. Rak;  P. Gál
Authors‘ workplace: Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno, přednosta kliniky prof. MUDr. P. Gál, Ph. D.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 7, s. 343-346.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Cíl:
Cílem práce je zhodnocení výsledků chirurgické terapie u pacientek s klinickou diagnózou nejasných bolestí pravého hypogastria.

Soubor:
Předmětem studie je soubor pacientek, u kterých byla indikována elektivní laparoskopická apendektomie. Všechny dívky byly před operací kompletně laboratorně i klinicky vyšetřeny, později byly doplněny výsledky histologického vyšetření a operační nálezy. Jmenovaný soubor pacientek byl závěrem podroben retrospektivnímu vyšetření. Všechny operace proběhly na Klinice dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie v Brně.

Metodika:
Stěžejní metodou studie bylo následné vyšetření klinických obtíží. Dívky byly s odstupem 3 let a více osloveny dotazníkovou metodou a odpovídaly na sestavu pěti otázek s definovanými možnostmi odpovědí. Ze tříletého období 1997–2000 jsme tímto způsobem kompletně dokumentovali 67 pacientek.

Výsledky a závěr:
Bylo zjištěno, že více jak 80 % oslovených pacientek popisuje svůj současný zdravotní stav jako zcela bez obtíží. Studií byl jasně prokázán pozitivní efekt elektivní apendektomie u nejasných bolestí v pravém hypogastriu.

Klíčová slova:
laparoskopie – apendektomie – apendikopatie


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#