#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atypicky lokalizovaný hemangiom jater jako příčina dyspeptického syndromu


Authors: J. Pudil 1;  J. Martínek 2;  T. Belšan 3;  M. Ryska 1
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha, přednosta prof. MUDr. M. Ryska, CSc. 1;  Oddělení gastroenterologie Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav, primář MUDr. J. Martínek 2;  Radiodiagnostické oddělení ÚVN Praha, primář MUDr. F. Charvát 3
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 7, s. 354-356.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Hemangiom je benigní mezenchymový nádor vyrůstající z endotelu krevních cév. Většina jaterních hemangiomů je asymptomatická, symptomatické hemangiomy se nejčastěji projevují nespecifickou bolestí, dyspeptickým syndromem, vzácně krvácením, či ikterem. K chirurgické léčbě jsou indikovány symptomatické hemangiomy, či velké hemangiomy s rychlým růstem.

Kazuistika:
Autoři prezentují 52letou pacientku s anamnézou chronických dyspeptických obtíží a tlakových bolestí v epigastriu. USG, CT, MR, CT-angiografie i EUS shodně zobrazila dvě ložiska (hemangiom levého jaterního laloku, tumor v levé subfrenické oblasti nejasného původu). Indikovali jsme operační řešení s překvapivým nálezem pouze jednoho hemangiomu (dvě části – intra- a extraparenchymatózní – spojené cévním můstkem). Provedli jsme levostrannou lobektomii.

Diskuse:
MR je v diagnostice hemangiomů metodou volby s vysokou specifitou i senzitivitou, proč tedy nestanovila správnou diagnózu? Struktura, signál a charakter postkontrastního sycení 2. ložiska odpovídaly hemangiomu, ale extraparenchymatózní uložení a značná vzdálenost od jater tuto možnost předoperačně nepřipustila. V diferenciální diagnostice ložisek v subfrenické oblasti, která podle zobrazovacích technik nesouvisí s jaterním parenchymem, je vhodné pomyslet i na pendulujicí jaterní hemangiomy.

Klíčová slova:
dyspeptický syndrom – hemangiom jater – MR jako metoda volby –kazuistika


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#