#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Endoskopický odběr vena safena magna pro revaskularizaci myokardu


Authors: M. Šimek;  V. Bruk;  P. Němec;  P. Šantavý;  I. Fluger
Authors‘ workplace: Němec, CSc. ;  Kardiochirurgická klinika FN a LF Univerzity Palackého v Olomouci, přednosta doc. MUDr. P.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 5, s. 211-215.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
V koronární chirurgii představuje endoskopický odběr vena safena magna (EVH) moderní techniku, která při zachování kvality získaného žilního štěpu významně snižuje výskyt ranných a neurologických komplikací, ve srovnání s tradiční technikou odběru vena safena magna.

Metody:
Endoskopický odběr vena safena magna (EVH) byl proveden u 60 nemocných indikovaných k chirurgické revaskularizaci myokardu v období VII-XII/2005. K odběru bylo použito instrumentárium Vasoview 6™ (Guidant, Europe S.A., Belgium). Sedmý pooperační den byl hodnocen u všech nemocných v souboru výskyt ranných a neurologických komplikací a reziduálních otoků po odběru VSM.

Výsledky:
Střední věk v souboru byl 67,4 ± 11,2 roku, muži dominovali (68 %) a u 39 nemocných (63 %) byl přítomen minimálně jeden rizikový faktor rozvoje ranných komplikací spojených s odběrem vena safena magna. Průměrný počet odebraných žilních štěpů byl 2,0 ± 1,2 a průměrný odběrový čas byl 46,2 ± 7,4 minut. Konverze na tradiční odběr vena safena byla nutná u 1 nemocného (1,7 %). Při hodnocení sedmý pooperační den byl přítomen ranný hematom 31 nemocných (51 %). Nebyly zaznamenány žádné jiné ranné a neurologické komplikace. U 7 nemocných (12 %) byl přítomen reziduální otok dolní končetiny. Kvalita získaných žilních štěpu byla srovnatelná se štěpy odebranými tradiční technikou.

Závěr:
EVH významně snižuje výskyt ranných a neurologických komplikací spojených s odběrem vena safena magna. Odběr je možno bezpečně provést i u nemocných s rizikovými faktory jako jsou diabetes mellitus, ischemická choroba dolních končetin, obezita či dlouhodobá imunosupresivní léčba. Kvalita žilních štěpů a časová náročnost odběru je plně srovnatelná s tradiční technikou odběru VSM.

Klíčová slova:
endoskopický odběr vena safena magna – odběr vena safena magna – revaskularizace myokardu – Vasoview 6


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#