#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operace u tupého a pronikajícího poranění hrudníku


Authors: F. Vyhnánek;  J. Fanta;  O. Vojtíšek;  D. Jirava;  V. Ducháč;  P. Skála
Authors‘ workplace: Traumatologické centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha, vedoucí lékař doc. MUDr. F. Vyhnánek, CSc. ;  Traumatologické centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha, vedoucí lékař Chirurgická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Traumatologické centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha,
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 12, s. 599-603.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Poranění hrudníku je příčinou úmrtí až u 50 % smrtelných úrazů. Přibližně 10–15 % zraněných vyžaduje torakotomii jako nedílnou součást definitivního ošetření.

Cíl studie:
Na základě retrospektivní analýzy zraněných operovaných pro tupé a penetrující poranění hrudníku byly vyhodnoceny indikace a výsledky operační léčby.

Nemocní, metodika a výsledky:
Pro tupé nebo penetrující poranění hrudníku bylo v období od r. 2000 do května 2006 operováno 85 zraněných. Akutní operace pro tupé poranění hrudníku byla provedena u l3 zraněných, pro pronikající u 52 pacientů. Okamžitá torakotomie byla indikována u 4 zraněných s bodným poraněním srdce. Odloženě pro poúrazové nitrohrudní komplikace u tupého poranění hrudníku bylo operováno l6 zraněných. V časném pooperačním období zemřeli 4 zranění (4,7 %).

Závěr:
Cílem neodkladné chirurgické intervence u poranění hrudníku je ošetření většího zdroje krvácení (poranění srdce, velkých cév), plíce, úniku vzduchu (poranění průdušnice a průdušek) a reparace poranění bránice. Ireverzibilní hypovolemický šok u penetrujícího poranění hrudníku a závažná sdružená poranění u tupého poranění byly příčinou peroperační a pooperační mortality.

Klíčová slova:
operace – indikace – tupé a penetrující poranění hrudníku


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#