#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chirurgické komplikace po náhradě jícnu žaludkem v dětském věku


Authors: M. Rygl;  J. Šnajdauf;  J. Lisý *;  M. Vyhnánek;  D. Pachmanová;  K. Pýcha
Authors‘ workplace: Klinika dětské chirurgie 2. LF UK Praha a FN Motol, katedra dětské chirurgie IPVZ, Praha přednosta: prof. MUDr. J. Šnajdauf, DrSc. ;  Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK Praha a FN Motol, katedra zobrazovacích metod IPVZ Praha, přednosta: prof. MUDr. J. Neuwirth, CSc. *
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 10, s. 489-493.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Cíl:
Zhodnocení chirurgických komplikací a možností jejich léčby po náhradě jícnu žaludkem.

Metoda a materiál:
Retrospektivní studie klinických a patologických dat 25 dětí po provedené náhradě jícnu žaludkem za období 1992–2005. Indikací pro náhradu jícnu žaludkem byla u 18 dětí atrézie jícnu s velkou vzdáleností pahýlů a u 7 dětí rozsáhlá striktura jícnu po poleptání.

Výsledky:
V souboru bylo 25 dětí operovaných v průměrném věku 12,5 roku (v rozmezí 8–13,3 let). V časném pooperačním období jsme u 7 dětí (28 %) prokázali píštěl v oblasti krční ezofagogastrické anastomózy, která se ve všech případech zhojila při konzervativním postupu. U pěti dětí (20 %) se vyvinula striktura v oblasti pyloru, kterou se podařilo u čtyř dětí vyřešit balonkovou dilatací. Během dlouhodobého sledování jsme u 9 dětí (36 %) diagnostikovali strikturu v oblasti ezofagogastrické anastomózy, kterou jsme řešili opakovanými balonkovými dilatacemi. Jedno dítě jsme operovali pro ileus z adhezí a u jednoho dítěte jsme museli znovu založit výživou jejunostomii. Jedna dívka zemřela doma, rok po operaci na zástavu dechu při aspiraci.

Závěry:
Transpozice žaludku je v dětském věku vhodnou metodou pro náhradu jícnu, která umožňuje většině pacientů dobrou kvalitu života. Výskyt časných i pozdních chirurgických komplikací odpovídá závažnosti onemocnění a vyžaduje léčbu a dlouhodobé sledování na specializovaném pracovišti.

Klíčová slova:
náhrada jícnu – transpozice žaludku – striktura anastomózy jícnu – píštěl v anastomóze


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#