#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Schopnost remodelace distálního radia při hojení zlomenin v dětském věku


Authors: L. Plánka 1;  P. Chalupová 2;  J. Škvařil 3;  J. Poul 1;  P. Gál 1
Authors‘ workplace: Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno 1;  Klinika dětské radiologie FN Brno 2;  Student Lékařské fakulty MU 3
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 10, s. 508-510.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Zlomeniny distálního předloktí patří mezi nejčastější skeletální úrazy v dětském věku. Cílem této práce je analyzovat faktory determinující schopnost remodelace distální metafýzy vřetenní kosti při dislokované zlomenině s ohledem na nutnost eventuální nekrvavé repozice.

Materiál a metodika:
Základním souborem byla skupina pacientů, kteří byli v roce 2004 léčeni pro frakturu distální metafýzy radia ponechanou k hojení v dislokačním postavení. Rozsah dislokace se pohyboval mezi 8 a 30 stupni. U všech pacientů bylo provedeno následné rentgenové vyšetření s odstupem minimálně 2 let a klinická kontrola rozsahu pohybu v zápěstním kloubu. Stupeň remodelace byl studován v závislosti na délce hojení, věku pacienta a vzdálenosti linie lomu od růstové ploténky.

Výsledky:
Výsledky jasně ukazují, že u naprosté většiny pacientů došlo k úplné remodelaci vřetenní kosti téměř do anatomického postavení (86 %), kdy významně lepší výsledky byly u pacientů ve věkové skupině 0–12 let. Rovněž významně méně reziduálních dislokací bylo zaznamenáno ve vzdálenosti do 20 mm od růstové zóny. Omezení rozsahu pohybů v zápěstím kloubu nebylo v důsledku reziduální dislokace zaznamenáno.

Závěr:
Uvedené výsledky jsou jasným doporučením, že zejména v případě mnohočetných poranění nebo polytraumat je možné uvedené poranění ponechat konzervativní léčbě. Rovněž v případech, kdy dojde ke zhoršení postavení nebo redislokaci po repozici, není nutné u pacientů do 12 let repozici opakovat.

Klíčová slova:
radius – remodelace – dětský věk – zlomenina


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#