#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Počáteční zkušenosti s použitím fibrinového tmelu k fixaci protetické síťky u laparoskopické transabdominální reparace preperitoneální hernie


Authors: J. M. Langrehr;  S. C. Schmidt;  P. Neuhaus
Authors‘ workplace: Campus Virchow Clinic, Berlin, Germany ;  University Medicine Berlin, Department for General-, Visceral- and Transplantation Surgery, Charite
Published in: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 8, s. 399-402.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Výhodou laparoskopické operace inguinální hernie je rychlejší uzdravení a méně bolesti, než jak je tomu u klasického otevřeného přístupu. Na druhé straně, hlášená incidence poranění nervů plexus lumbalis s následnou chronickou bolestí nebo neuralgií je u laparoskopického přístupu 2 %, zvláště v případech, kdy se používá transabdominální preperitoneální technika (TAPP). Tyto komplikace jsou spojeny s používáním svorek k fixaci síťky. Aby se předešlo iritaci nervů, uvažovali jsme o tom, že k fixaci síťky by bylo možno použít fibrinový tmel namísto svorek. Cílem této studie bylo zhodnotit tuto techniku a srovnat v krátkodobém sledování výsledky u těchto pacientů s pacienty, u kterých byla použita technika se svorkami. Toto je první zaznamenaný případ použití fibrinového tmelu v laparoskopické metodě reparace hernií metodou TAPP.

Metody:
Od září do listopadu 2004 jsme provedli 17 laparoskopických reparací hernií (TAPP) za sebou u 14 pacientů (ve třech případech šlo o bilaterální hernie) s primárními herniemi. Protetická síťka (10×15 cm) byla fixována 1 ml fibrinu. Fibrin byl aplikován pomocí speciálního laparoskopického aplikátoru. Peritoneum bylo uzavřeno absorbovatelnými stehy. Pooperační průběh u těchto pacientů byl srovnán se skupinou pacientů, kterým byla protetická síťka fixována tradiční metodou svorkami.

Výsledky:
Pacienti byli vyšetřeni v průměru po 2,5 měsících (1,9–4,3 měsíce). Všichni pacienti podstoupili pooperační fyzikální vyšetření. Nebyly nalezeny žádné recidivy hernií. U skupiny se svorkami byly 2 případy séromů a 1 hematomu. Ve skupině se svorkami měl 1 pacient bolest v oblasti n. cutaneus femoris lateralis. Ve skupině bez použití svorek se nevyskytly žádné pooperační komplikace.

Závěr:
Fixace síťky pomocí fibrinu během laparoskopické operace preperitoneální inguinální hernie je proveditelná bez zvýšeného rizika recidivy hernie. Navíc může fixace pomocí fibrinu snížit incidenci pooperační neuralgie, pooperačních séromů a hematomů.


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#