#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. Miroslav Cikrt, DrSc.


Authors: prof. MUDr. Tuček Milan, CSc.
Published in: Pracov. Lék., 74, 2022, No. 1-2, s. 36.
Category: Personal News

Společnost pracovního lékařství ČLS J. E. Purkyně s lítostí sděluje, že 10. 3. 2022 v 81 letech navždy odešel pan prof. MUDr. Miroslav Cikrt, DrSc., dlouholetý předseda odborné společnosti, vedoucí redaktor časopisu Pracovní lékařství a vedoucí Centra hygieny práce a nemocí z povolání Státního zdravotního ústavu (dříve IHE) v Praze.

Fakultu všeobecného lékařství UK ukončil v roce 1964 a své další odborné působení spojil s pracovním lékařstvím. Pracoval na oddělení nemocí z povolání ZÚNZ Příbram a své první praktické zkušenosti rozšiřoval badatelským způsobem. V roce 1966 nastoupil k prof. Teisingerovi do Ústavu hygieny práce a nemocí z povolání (později včleněného do Institutu hygieny a epidemiologie, respektive Státního zdravotního ústavu), jemuž zůstal věren do roku 2008. Působil na klinice nemocí z povolání v Emauzích, složil atestaci z vnitřního lékařství a v oblasti výzkumu ho zaujala problematika kovů. Věnoval se metodice odběrů žluče, a výrazně tak přispěl k toxikologickým studiím především olova, železa, kadmia, arzénu a rtuti, a to jak v základních bilančních pokusech, tak v pokusech s aplikací mobilizačních chelátotvorných látek.

Rozsáhlý záběr experimentů vyústil v etablování vysoce fundované odborné skupiny pro toxikokinetiku. Na 170 publikací a statí v monografiích, prezentace výsledků na mezinárodních kongresech proslavily prof. Cikrta a jeho skupinu za hranicemi vlasti. Byl pozván ke studijním pobytům v zahraničí, v Anglii, USA, Kanadě s nabídkou k aktivní spolupráci českého výzkumu v rámci mezinárodních studií. Byl oceněn Národní cenou ČR v roce 1989, v zahraničí členstvím v The New York Academy of Sciences a v redakčních radách odborných časopisů (Polsko, Maďarsko). Byl zástupcem České republiky ve Standing Commitee Mezivládního fóra pro chemickou bezpečnost (IFCS) a tzv. temporary adviser WHO (Ženeva, Kodaň).

Po kandidatuře věd (1971) se v roce 1982 stal vedoucím celého Centra hygieny práce a nemocí z povolání. V roce 1990 habilitoval v oboru hygiena a v roce 1995 byl jmenován profesorem Karlovy univerzity. Působil jako člen Vědecké rady SZÚ, Vědecké rady 3. lékařské fakulty UK, dlouhá léta předsedal Společnosti pracovního lékařství a redakční radě časopisu Pracovní lékařství. Byl přizván ke spolupráci s grantovými agenturami, pracoval v Mezirezortní komisi pro chemickou bezpečnost navíc.

Měl jsem tu čest s ním dlouhodobě spolupracovat, radit se s ním v odborných otázkách oboru a poznat jej jako nejen vynikajícího odborníka, ale též jako citlivého a chápajícího, prostě dobrého člověka. Čest jeho památce.

prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.

jménem výboru Společnosti pracovního lékařství ČLS J. E. Purkyně


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#