#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování jako součást péče o pracovníky vyjíždějící do zahraničí – zkušenosti z praxe střediska cestovní medicíny


Authors: E. Korolová
Authors‘ workplace: Klinika nemocí z povolání Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a Fakultní nemocnice v Hradci Králové, zastupující přednostka prim. MUDr. Eva Korolová, Ph. D.
Published in: Pracov. Lék., 58, 2006, No. 3, s. 107-110.
Category: Review article

Overview

Autorka sděluje své zkušenosti se zavedením očkování ve středisku cestovní medicíny v rámci péče poskytované klinikou nemocí z povolání při vyšetřování pracovníků vyjíždějících do zahraničí. Od roku 2002 do roku 2005 narostl počet aplikovaných očkovacích látek v uvedeném středisku z 425 na 890 injekcí. Narůstající počet očkováním zabezpečených pracovníků vyjíždějících do zahraničí v ČR významně snížil počet nemocných virovou hepatitidou typu A u vracejících se pracovníků. Upozorňuje na volbu očkování podle stanovených kritérií s vytvořením individuálního očkovacího plánu a také na některé problémy a rizika při očkování. Uvádí nejčastější očkovací látky používané pro výjezdy do zahraničí včetně jejich aplikace. Závěrem pozitivně hodnotí očkování jako součást kompletní péče o pracovníky vyjíždějící do zahraničí, a to jak z hlediska klientů, tak z hlediska lékařů, protože tato péče je dobře organizována a je přehledná.

Klíčová slova:
očkování při cestě do zahraničí, péče o pracovníky vyjíždějící do zahraničí, vakcinační látky, cestovní medicína, pracovní

lékařství


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#