#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na pryž obsahující latex


Authors: A. Machovcová;  G. Janoušková
Authors‘ workplace: Dermatovenerologická klinika Univerzity Karlovy v Praze, 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole, přednostka doc. MUDr. Jana Hercogová, CSc.
Published in: Pracov. Lék., , 2004, No. 1, s. 20-27.
Category:

Overview

Pryž a výrobky z pryže považujeme za běžnou součást našeho života. Jedná se o elastický produkt získaný vulkanizací kaučukovýchsměsí. Skládá se z kaučuku (zajišťuje elasticitu a roztažitelnost), ostatní složky (celá řada chemikálií) vlastnosti kaučukuupravují. V posledních 20 letech tento komplexní systém způsobuje vzrůstající počet reakcí na jednotlivé složky pryže. Postiženy jsouzejména některé profesní skupiny, pacienti se spina bifida, popř. často operovaní pacienti. Reakce mohou mít imunologickýi neimunologický podklad a celou řadu vyvolávajících příčin.Článek komplexně pojednává o pryži obsahující latex, způsobech těžby, zpracování, vlastnostech. Podrobně jsou popsány typyreakcí, prevalence jednotlivých druhů alergií, nejčastější alergeny, vyšetřovací postupy a možnosti léčby.

Klíčová slova:
kaučuk, latex, alergie, alergická kontaktní dermatitida, iritační kontaktní dermatitida, proteinová kontaktní dermatitida

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#