#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: NuklMed 2023;12:61
Category: Editorial

MUDr. David Zogala, Ph.D. předseda výboru ČSNM ČLS JEP


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

podle čeho se pozná úspěšný odborný kon- gres? Kdysi jsem dostal od jedné zástupkyně agentury (ne té naší stávající) poučení: „Účastníci si z kongresu pamatují hlavně to, jaká byla káva a společenský večer…“ Lec- cos by to usnadňovalo a nikdo význam těchto faktorů nezpochyb- ňuje, ale přece jen bychom se rádi soustředili i na věci kolem.

Po 6 letech se nám konečně podařilo nebýt při organizaci DNM ve vleku událostí, byl dostatek prostoru věnovat se odborné náplni a vylepšením. Z mého pohledu to byl nejlepší kongres, který jsem zatím organizoval a nejlepší kongres, kterého jsem se zúčastnil. Tento názor nikomu nenutím a jak čtenářům nabídnu v návazném článku hodnotícím výsledky zpětné vazby, platí „Kolik lidí, tolik chu- tí.“ Stejně jako další klišé „Nelze se zavděčit lidem všem.“

Odborný kongres obsahuje slovo „Odborný“, to je základ. Je- deme se tam především buď dozvědět něco nového, připome- nout si věci známé a ideálně získat nové dovednosti. Přístupů, jak toto pojmout, je několik. Určitě je třeba obohatit režim „frontál- ní výuky“, tedy prosté promítání komentovaných prezentací pa- sivně poslouchajícím účastníkům, něčím navíc. Letos jsme zku- sili vtáhnout posluchače do děje formou interaktivních hlasování (která jsou mimochodem třeba v SRN a na EANM standardem již roky). Slovenská platforma Slido se ukázala jako vhodné řešení a i na závěrečný interaktivní test máme dobré ohlasy. Další ino- vací byly tzv Hands-On sekce. Otestován s mladými lékaři na nukleárním táboře se tento koncept osvědčil. Jeho začlenění do kontextu DNM už je ale výzva – jaká vybrat témata, jak dlouhé bloky, kolik sekcí, kdy je zařadit a jak zajistit, aby účastníci měli náležité technické vybavení a byli připraveni program ovládat? Zde je nutné poděkovat ing. Trnkovi, který ČSNM poskytl svůj program PocketDicom Viewer. Tím jsme s minimální investicí získali nástroj, který sice není zcela profesionální a uživatelské rozhraní by jistě sneslo další kultivaci. Ale je to nástroj široce do- stupný, funkční, s možností průběžných úprav a „šitý na míru“. Na to, že je to produkt připravený „na koleně“ jedním programá- torem a jedním otravným beta-testerem, myslím, zaslouží. Další poděkování pak patří podporovatelům některých sekcí (Novartis, firma MGP poskytla USB disky).

Okolo nás se nyní děje hodně věcí a velká část je bezesporu negativních. Určitá míra vyjádření dobrovolné solidarity ve formě přidružené dobročinné sbírky cílené na lokálního příjemce pro- pojená s kreativní výtvarnou činností se také setkala s pozitivním přijetím.

Společenský večer, to je lakmus, jak rozličné mohou být po- hledy. účastníků na stejnou věc. Tam skutečně není šance trefit se do vkusu všem. Pro jednoho moc velké, pro druhého ako- rát. Kapela strašná nebo velmi dobrá, moc nahlas, málo nahlas. A tak podobně. Pokud bych měl napsat názor svůj – vynikají- cí. Prostory neformální, ale vkusné. Hudba muzikantsky velmi kvalitní a s tahem na branku. Zábavy bylo dost. Strava chutná. A ukončení pro zbylé skupiny návštěvníků přišlo právě vhod na následnou drážní vyhlídkovou jízdu Ostravou.

Účastník dostává kongres DNM jako hotový produkt. Platí za něj, často ho spoluvytváří, má právo tedy kvalitu hodnotit. To, co už nevidí, jsou desítky hodin dobrovolné práce, které realizaci podmiňují. Vše začíná začátkem roku fází „fundraisingu“. Letos jsme do komunikace s podporovateli vstoupili osobně. Už to sa- motné stojí spoustu času. Odpovědi nejsou hned. Financí není nikdy dost, je třeba si uvědomit, že rozpočtový přebytek je hlav- ním zdrojem financování společnosti. A pak od zhruba března až před kongres je to nahánění a nestíhání termínů, vymýšlení celkové koncepce, konkrétní realizace inovací, sudoku s rozvrže- ním sekcí do časově omezeného prostoru, noční telekonference s pořadatelem, hodnocení abstrakt, a tak dále. Dělá nás to málo, zatím nás to baví a doufáme, že to má smysl. DNM jako vrchol sezóny, místo setkávání, předávání informací, uzavření části agendy a otevření nové. Ještě jednou díky všem!


Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#