#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Jiří Ehrmann, CSc., osmdesátiletý


Published in: Gastroent Hepatol 2020; 74(5): 443
Category: Various: Personal News


Dne 30. 9. 2020 se v plné fyzické a obdivuhodné duševní síle dožil 80 let prof. MUDr. Jiří Ehrmann, CSc., přední český lékař, hepatolog, emeritní přednosta II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice v Olomouci. U příležitosti tohoto jubilea se s radostí ujímám úkolu připomenout krátce osobnost patřící do pomyslné síně slávy české medicíny.

Narodil se v roce 1940 v Prostějově do rodiny uznávaného lékaře. Po absolvování střední školy, dnes gymnázia v Litovli, studoval všeobecné lékařství na lékařské fakultě v Brně. Z učitelů nejvíce vzpomíná na profesora Talafanta, který se věnoval mimo jiné problematice konjugace bilirubinu. Mezi studenty je známo, že neznalost v metabolizmu bilirubinu pan profesor dodnes neodpouští. Studium úspěšně ukončil v roce 1963. Od roku 1968 žije s manželkou Alicí v Olomouci. Vychovali spolu dvě děti, syna a dceru, oba pokračují v rodinné tradici, působí jako lékaři  v Olomouci.

Profesionální kariéru zahájil na interním oddělení nemocnice v Tanvaldě, kde pracoval po dobu šesti let. V roce 1968 nastoupil jako lékař na II. interní kliniku FN v Olomouci, kterou v té době řídil profesor Kojecký. Postupně složil dvě atestace z vnitřního lékařství a atestaci z gastroenterologie. Na klinice zastával všechny lékařské pozice, od odborného asistenta po přednostu. Pacienty a kolegy byl vždy oceňován jako vynikající a empatický lékař, vědec a učitel. Jeho renomé brzy přesáhlo hranice Olomouce.

Od počátku vědecké kariéry byla jeho láskou gastroenterologie a zejména hepatologie. V roce 1981 mu byla udělena vědecká hodnost „kandidát věd“ za práci o dlouhodobém sledování nemocných s perzistující HBs antigenemií. Současně se zabýval problematikou idiopatických střevních zánětů. Habilitační práci na téma dlouhodobé sledování nemocných s Crohnovou chorobou obhájil v roce 1997 a o dva roky později byl jmenován profesorem pro obor vnitřní lékařství.

Profesor Jiří Ehrmann je čestným členem České gastroenterologické společnosti a členem České internistické společnosti. Je čestným členem České hepatologické společnosti, v jejímž výboru čtyři funkční období pracoval. Je členem European Association for the Study of the Liver a čestným členem Polské internistické společnosti. Mnoho let pracoval jako vědecký sekretář Spolku lékařů v Olomouci. Je vedoucím redakční rady časopisu Postgraduální medicína a členem redakčních rad několika dalších časopisů.

Publikoval 9 monografií, 70 kapitol v knihách a 231 časopiseckých publikací, z toho 47 zahraničních. Za svou vědeckou práci byl v roce 2014 oceněn čestnou medailí ČLS JEP. V roce 2019 mu byla na návrh ČGS udělena Cena J. E. Purkyně, kterou převzal v Senátu České republiky. Je rovněž držitelem medaile V. A. Gluzinského, kterou ho polští kolegové vyznamenali u příležitosti 100 let vzniku Polské internistické společnosti.

Zcela přirozenou součástí života profesora Ehrmanna je výuka. Jeho vynikající pedagogické schopnosti ovlivnily odborný život několika generací studentů lékařství na Univerzitě Palackého v Olomouci. Sepsal řadu učebních textů, hodně přednáší a věnuje se praktické výuce. Je platným členem komisí pro jmenovací a habilitační řízení a oborových rad několika lékařských  fakult.

Nevěnuje se však pouze medicíně. Dlouhodobě spolupracuje s Moravskoslezskou křesťanskou akademií. Má rád motosport, navštívil prakticky všechny ročníky Velké ceny Brna, fandí závodům formule 1 a fotbalu. Hodně času tráví se svými vnuky.

Měl jsem to štěstí potkat profesora Ehrmanna již za svých studií v Olomouci. Byl oblíbeným vyučujícím v době, ve které byly akademické svobody drceny totalitním režimem a morální integrita byla výsadou nejctnostnější. Po obnovení demokracie jsem proto nebyl překvapen jeho rychlým vzestupem do nejvyšších sfér medicínského a akademického života. Náhoda tomu chtěla, že byl oponentem mé disertační i habilitační práce. Dnes se těším výsadě potkávat pana profesora každodenně na ranním sezení kliniky, kterou svým celoživotním působením zásadně  formoval.

Jménem České gastroenterologické společnosti a jménem spolupracovníků přeji panu profesorovi hodně zdraví a spokojenosti do dalších let.

doc. MUDr. Ondřej Urban, Ph.D.

II. interní klinika – gastroenterologická a geriatrická LF UP a FN Olomouc


Labels
Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology Surgery

Article was published in

Gastroenterology and Hepatology


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#