#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky v digestivní endoskopii


Authors: O. Urban
Authors‘ workplace: Centrum péče o zažívací trakt, Vítkovická nemocnice a. s., Ostrava
Published in: Gastroent Hepatol 2013; 67(3): 180-181
Category: Editorial



Vážení kolegové,

červnové vydání časopisu Gastro­enterologie a hepatologie je věnováno především digestivní endo­skopii. V první části editorialu bych vás rád seznámil s aktuálním děním v Endo­skopické sekci České gastroentero­logické společnosti (ES ČGS). Naše sekce kontinuálně usiluje o naplnění svého motta „pomáháme endoskopistům léčit“.

Dne 6. 6. 2013 se v rámci XXXIII. slovenského a českého gastroentero­logického kongresu v Bratislavě konal Slovenský a český endoskopický den. Pokračovala obě strany obohacující tradice střídání pořadatelské země. Endoskopických workshopů je v poslední době mnoho a je obtížné něčím překvapit. Slováci byli vynikající a demonstrovali prakticky celé spektrum terapeutické digestivní endoskopie. Na Slovensku se hlásí ke slovu kvalitní mladá generace endoskopistů s potenciálem pokračovat v tradicích slovenské endoskopické školy. Potěšující byla viditelná účast českých gastroenterologů. Nedaleko místa konání kongresu (Hotel Tatra) zaujal neobvyklý pohled na rozvodněný Dunaj, který kulminoval na historickém maximu. Vedle významného Slovenského a českého endo­skopického dne se v prvním pololetí letošního roku konala také řada dalších akcí, o kterých informují vybrané zprávy v druhé polovině tohoto čísla.

Pokračujeme v práci na webových stránkách www.endoskopiste.cz. Pozornost zasluhují především komentované překlady odborných doporučení Evropské společnosti pro gastrointestinální endoskopii (ESGE), které jsou postupně zveřejňovány. Na těchto stránkách lze nalézt také zajímavé aktuality a kazuistiky. Návštěvnost je vysoká, ale prostor pro diskuzi není ještě zcela optimálně využíván. Redakční rada vyzývá především mladé kolegy, kterým je elektronická komunikace blízká, aby tento prostor vyplnili.

Naši čtenáři znají historii zavedení metody radiofrekvenční ablace jícnu (RFA) v naší zemi do praxe. Na stránkách časopisu byla v minulých letech publikována zpráva o prvním provedení metody v České republice, původní práce o výsledcích léčby na RFA provádějících pracovištích a diskuze o osudu metody v našich podmínkách. Letos ES ČGS vypracovala kalkulační list pro RFA. Následovala obtížná, ale velice korektní jednání na Ministerstvu zdravotnictví a vše nasvědčuje tomu, že ve vybraných 4–5 centrech bude tato péče hrazena pro celkem 100 pacientů ročně. Součástí projektu je vypracování nových doporučených postupů pro léčbu Barrettova jícnu.

ES ČGS v letošním roce udělí v pořadí druhou Kasafírkovu cenu, kterou velkoryse podporuje firma ­FERRING Pharmaceuticals CZ s. r. o. ve spolupráci s nadací Pro Panacea částkou 100 000 Kč. Vítěz ceny bude dekorován na podzim 2013. V této souvislosti se ukazuje, jak velkou rezervu máme v podpoře odborné činnosti mladých. Kritériím udělení ceny (pub­likace v časo­pise s IF, první autor do 35 let) vyhověly pouze dvě práce. Na mezinárodních kongresech nelze přehlédnout trend, kdy výsledky špičkové práce velkých týmů prezentují mladí lidé. Vedoucí pracovník má své prezentační období za sebou. V seznamu autorů publikace je pak nejčastěji uveden na čestném posledním místě.

V posledním roce ES ČGS věnovala velkou pozornost metodě kolono­skopie. V očích laické veřejnosti je endo­skopista „ten lékař, který provádí kolonoskopii“. Díky řadě odborných akcí a publikací dnes každý český endo­skopista ví, že kvalitu kolonoskopie je nutné sledovat. Podrobný návod lze nalézt také na našem webu. Od znalosti k činům uplyne zpravidla nějaká doba. Vyzývám proto všechny vedoucí endoskopických pracovišť, aby datum spuštění adresného zvaní ke screeningu zvážili jako posledním termín pro nastavení systému sledování kvality kolono­skopie na svých pracovištích.

V této souvislosti je potěšitelné, že některá naše pracoviště nejen kvalitu kolonoskopie sledují, ale také své výsledky publikují. V tomto čísle nás I. M. Kazjrlíková z Frýdku-Místku sez­namuje s výsledky jednoročního sledování souboru 1 675 kolonoskopií. Screeningová kolonoskopie tvořila 18 % výkonů a průměrný adenoma detection rate (ADR) byl 34–55 %. Dalšími sledovanými parametry byly komplikace, procento dosažení céka a prohlížecí čas. Jednotliví vyšetřující byli vyhodnocováni ve tříměsíčních ­intervalech.

Endoskopické metody diagnostiky a léčby časných neoplazií trávicí trubice jsou nosným tématem současné digestivní endoskopie. Problematikou endo­skopické resekce dlaždicobuněčné neoplazie jícnu metodou multiband mukozektomie se zabývá R. Husťak z Šace. Prezentovaná kazuistika nám připomíná, jak velký skok kupředu udělala digestivní endoskopie v terapii lézí, které by ještě před 10 lety byly řešeny rozsáhlým chirurgickým výkonem.

Také vás bolí loket a záda? Díky původní práci R. Kroupy z Brna nyní víme, že nejsme sami. Na základě vyhodnocení 48 dotazníků autoři zjistili, že muskuloskeletální potíže má 90 % endo­skopujících a u 39 % dokonce omezují schopnost endoskopovat.

Problematikou centralizace endoskopie se ve svém příspěvku zabývá P. Vítek z Frýdku-Místku. Diskuze na toto téma trvá již nějaký čas a současný výsledek je podle mého názoru vynikající. Bez jakéhokoli organizačního tlaku vznikla spontánně terciální gastroenterologická centra. Denně se setkávám s tím, jak „necentroví“ lékaři zodpovědně vyhledávají optimální pracoviště pro specializovanou terapii svých pacientů. Tento selekční tlak nenahradí žádná administrativa. Pokud chceme centra definovat a sledovat jejich kvalitu, stačí získat a zveřejnit příslušné údaje. Mnoho pracovišť, včetně pracoviště autora editorialu, to již řadu let dělá. Zřizovatel jako kritérium kvality patří do období před rokem 1989, vzpomínáte?

Přeji vám pěkné počasí o dovolené, časopis si přibalte s sebou!

MUDr. Ondřej Urban, Ph.D.

předseda ES ČGS a koeditor sekce

digestivní endoskopie

ondrej.urban@nemvitkovice.cz


Labels
Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology Surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#